30. 8. 2016

Katarína Páleniková - Kúzlo osudu

Vedieť sa správne rozhodnúť je veľké umenie

Kategória: Antibiotiká/Antidepresíva

Účinné látky: Dokonalá anestézia od všetkých myšlienok. Napráva pokazené priateľstvá a obnovuje vzťahy.

Dávkovanie: Najlepšie na jeden nádych. Môžete užívať kdekoľvek. Počet tabliet-280

Vedľajšie účinky: Mierna podráždenosť. Strach nadviazať nový vzťah.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Každé rozhodnutie, ktoré v živote spravíme, má pre nás určitú dôležitosť. Niekedy sa musíme rozhodnúť pre jednu cestu a ostatné vynechať alebo rozhodnúť sa pre jednu vec a druhú vypustiť. Najhoršie je však rozhodnúť sa pre jedného človeka a iného opustiť.

Dvadsaťjedenročná Veronika je obyčajné dievča z malej dediny. Matka ju opustila a tak vyrastala len s otcom. V Bratislave navštevuje vysokú školu a popri učení aj pracuje. V jeden deň jej v klube skríži cestu bohatý mladík Dominik. Obaja k sebe cítia sympatie, a tak sa vzájomným citom nebránia. Veronika svojho chlapca predstaví rodine, absolvujú spolu ples aj výlet do Londýna. Jedno zlé rozhodnutie či neopatrnosť však spôsobí v živote vysokoškoláčky totálny prevrat. Ako sa vysporiada Veronika s novou situáciou? Po čase jej ale do života vstúpi nový muž. Svadba je na spadnutie, keď sa z minulosti objaví ten, ktorý jej ublížil. Ako sa rozhodne Veronika? Dá sa opantať kúzlom osudu alebo dá šancu novému mužovi?

„Narážaš na niečo?“ „Na to, že si to všetko naplánovala! Krôčik po krôčiku! Vedela si, kto som, čo robím, koľko mám peňazí a využila si to! Určite si si zistila všetko o mojich fotrovcoch, chytila si sa príležitosti a mala to najväčšie šťastie,“ kopol do stoličky, „ja idiot!“ Od prekvapenia som onemela. Netušil, ako veľmi ma svojimi slovami ranil.

Kúzlo osudu je tretí román mladej slovenskej autorky Kataríny Pálenikovej. Kniha zachytáva životné pády, ale aj vzlety obyčajného dievčaťa a bohatého chlapca. Poukazuje na zložitosť rozhodnutí, odkrýva neľahké situácie, určuje smer nášho konania a predostiera rodinné väzby. Príbeh síce nie je inovatívny, veď podobných námetov tu už bolo niekoľko. Scenár, akých je neúrekom, no je písaný z pohľadu mladučkej autorky, nie skúsenej ženy. Ak hľadáte oddychové čítanie alebo ste mladšia generácia, tak si knihu vychutnáte.

Katarína Páleniková ostala verná svojmu štýlu písania a drží sa aj svojej predpísanej línie, ako v predošlých knihách. Kúzlo osudu je opäť venované mladším ročníkom, ale aj tým, ktorí nečakajú od diela žiadne zložité zápletky, komplikované  situácie či hlbšie myšlienky. Román sa číta ľahko a rýchlo. Je rozdelený do primeraných kapitol a čitateľ sa v žiadnom prípade nebude nudiť. Jazyková výbava či skladba viet, ale aj dejová línia je jednoduchá, no postačujúca pre tento žáner. Dominantou diela sú časté dialógy, ktoré určujú dynamickejšie čítanie. Zabudnite na siahodlhé opisy krajiniek.


„Mama, uvedomuješ si, že môže všetko počuť?“ spýtal sa Denis nešťastne. „Otec má pravdu. Je to môj život, mám dvadsaťštyri rokov a myslím si, že je iba na mne, s kým sa rozhodnem tráviť čas.“ „Ako si to predstavuješ, hm? Chceš si ju akože zobrať? A toho malého považovať za svojho?“ Jej hlas bol nabrúsený ako sekera a dokázal zaťať veľmi hlboko. „Chceš dopadnúť ako tvoj brat?!“

Kúzlo osudu v sebe ukrýva viac postáv. Ich charaktery sú síce opísané povrchne, no úplne postačia na to, aby pošteklili predstavivosť čitateľa. Z textu je cítiť nevinnosť, detskú hravosť, úprimnosť, ale aj lásku a nenávisť . Autorka sa pekne pohrala aj s pocitmi hlavnej postavy. Keďže je si  vekovo blízka s hrdinkou príbehu, tak sa dokázala dokonale vcítiť do jej myslenia a konania.
Mierne napätie sa tiahne celým textom, v ktorom nechýba aj jemná irónia a nevtieravý humor. Skúsenejší čitateľ viackrát dej prekukne, no aj tak na vás čakajú nečakané prekvapenia či nepredvídateľné zvraty. Záver autorka nechala na fantázií každého čitateľa.

Kúzlo osudu Vám ukáže, že priatelia a rodina vás  za každých okolností a vždy podporia vo vašich rozhodnutiach. Rodina je útočiskom pred nezodpovedným konaním či zlyhaním, ale aj miestom, kde je zastúpené šťastie a láska. Každé rozhodnutie má dôsledok, ale aj príčinu.

Ak chcete vypnúť a neriešiť zložitosť sveta, tak pri nenáročnej oddychovke, akou Kúzlo osudu bezpochyby je, sa dokonale odreagujete. Nemusíte mať ani dvadsať, aby ste prekonali vekový rozdiel hrdinov. Stačí, ak si zaspomínate na svoju mladosť a množstvo situácií Vám bude povedomých. Ak hľadáte romantiku a mierne napätie, tak ste na správnej adrese.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára