21. 7. 2016

Hanni Münzerová - Medová smrť

Láska je to jediné, čo dokáže vyliečiť svet

Kategória: Nootropiká/Antitusiká

Účinné látky: Vhodná na očarenie ducha. Pomáha predísť nástrahám. Výborne pôsobí proti hlúposti.

Dávkovanie: V menších dávkach, radšej osamote a v kľude. Zabezpečte si dostatočný prísun potravín a nápojov. Počet tabliet-382.

Nežiadúce účinky: Zvýšená chuť kritizovať svoje okolie. Nastupuje podráždenosť a hnev.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Aká je pravda tajomstiev minulosti? Môžete zatvárať oči, zakrývať si uši, môžete sa tváriť, že neexistuje, ale nakoniec vás aj tak dobehne. Iba pravda môže poslať minulosť na odpočinok.

Príbeh odohrávajúci sa v súčasnosti zavedie čitateľa do rodiny Felicity Benedictovej. Po smrti babky jedného dňa nečakane zmizne Felicitina matka Martha. Mladá Američanka sa rozhodne ísť do Ríma svoju matku hľadať. Felecity pochopí, že sa jej matka vydala na cestu do minulosti svojej mŕtvej matky, Felicitinej babky. Spolu v Ríme začnú rozmotávať klbko ich desivej minulosti. Postupne sa čitateľ dostáva do života Felicitinej prababky, slávnej opernej speváčky Elisabeth Malpranovej.  Po jej smrti vás autorka zoznámi s jej dcérou Deborah, úspešnou klaviristkou. Obe ženy však poznačil rovnaký muž a neľútostný nacistický režim vtedajšej spoločnosti. Čo všetko musela podstúpiť Elisabeth, aby zachránila svojho manžela a svoje deti?  Ako ďaleko zájde Deborah, aby pomstila smrť svojho otca a zničila muža, ktorý mi skazil život?

„Tak je to teda. Albrecht, Albrecht, si naozaj zlý chlapec. Nezastavíš sa pred ničím, však? Najprv lekárov majetok, potom jeho žena a teraz dcéra. Viem, že ťa nemôžem skrotiť, preto budem musieť naďalej strážiť teba aj tvojich démonov! V tom dievčati nie je ani trochu pokojnosti, hoci sa to môže navonok zdať. Učí sa rýchlo, má odvážneho ducha, ostrého ako čepeľ noža. Porežeš sa na nej, ver mi.“

Hanni Münzerová roztočila v Medovej smrti fascinujúci, záhadný, emotívny a komplikovaný príbeh štyroch generácií žien, ktoré žili v rôznych časových obdobiach. Medová smrť odkrýva strhujúci život slávnej opernej speváčky Elisabeth a jej dcéry Deborah, úspešnej klaviristky. Kým jedna milovala svojho manžela a svoje deti, druhá nenávidela a bažila po pomste. Elisabeth bola ochotná pre svoju rodinu obetovať všetko a urobiť aj nemožné, aby zachránila svojich najbližších. Deborah žila pre pomstu muža, ktorý jej vzal všetko - rodinu, lásku a dôstojnosť. Obe ženy sa však stali obeťami nemilosrdného nacistického režimu, kde vládla potupná ideológia, podlý systém a obe sa dostali do rúk rovnakému mužovi, ktorý im zničil rodinu, životy a sny.

Už po prečítaní prvých strán pochopíte, že kniha nie je v žiadnom prípade oddychová a povrchná literatúra, ale podmaňujúci a prepracovaný román, ktorý vás vďaka výbornej koncepcií príbehu, nepredvídateľnej zápletky a hviezdneho obsadenia priklincuje k sedačke. Tento netradičný príbeh je už od začiatku prísľubom kvalitného čítania. Z celej knihy je cítiť maximálnu literárnu zručnosť. Už úvod vťahuje čitateľa do deja závratnou rýchlosťou a vy sa ocitnete v súčasnosti, v ktorej sa máte možnosť zoznámiť s hrdinami Medovej smrti. Prvá kapitola vám síce mnoho napovie, no veľa otázok zostáva otvorených a autorka tak dáva čitateľom množstvo priestoru na dohady. Po neľahkom a záhadnom úvode vás autorka nenápadne premostí do minulosti v roku 1923, kde sa začína písať vzrušujúca kapitola života jednej rodiny.

Prvá polovica románu sa nesie svojím tempom, prekvapí nečakaným sledom udalostí, vzápätí vpadnete do dramatického zlomu a vrátite sa do emotívneho textu. Opisy sú dominantou  celého diela. Celým dejom sa nesie dynamické napätie, ktoré vygraduje dramatickou situáciou. Keďže téma druhej svetovej vojny sa nečíta najľahšie, niektoré kapitoly sa hýbu len veľmi pomaly, zato odkrývajú bohaté historické udalosti a fakty. Dramatické okamihy sa striedajú s emotívnymi textami a do popredia častokrát vstupuje vnútorné rozpoloženie postáv. Celá fabula je podfarbená silnými myšlienkami a metaforami. Kontrast nacistického Nemecka sa strieda s jemnými odleskami hudby. Emočne vypätá Medová smrť sa vám dostane hlboko pod kožu.


Na čitateľa tak čaká v deji pestrá paleta podnetov. Po celý čas bude nad vami visieť Hitlerov tieň, krutosť vojny, kvapka horkosti, tóny clivoty, príchuť strachu a beznádeje, ale aj noblesa hudby, neskonalá nádej, spolupatričnosť rodiny a nekonečná láska.

Človek v živote utrpí mnohé rany. Najhoršie sú tie, ktoré nevidieť, pretože sú ukryté v ľudskom vnútri – také musela znášať aj Deborah. Možno by jej zranená duša našla vykúpenie, keby sa zdôverila matke. Elisabeth však sama prechádzala peklom. Strata Gustava i pretrvávajúci strach o vlastné deti ju pohltili a silu, ktorá jej ostala, čerpala z presvedčenia, že sú jej deti v bezpečí. Tak si teda nikto nevšimol, že Deborahina detská dušička vyhasínala.

Román dýcha skutočnou krutou realitou. Medová smrť v sebe ukrýva veľké množstvo postáv. Hanni Münzerová si dala záležať a všetkých protagonistov dokonalo vyprofilovala. Každá jedna je špecifická a dýcha z nich neskutočná reálnosť. Autenticita celého románu je až zarážajúca. Aj napriek rozsahu sa kniha číta akoby sama a nemá žiadne vedľajšie rušivé vplyvy. Dej je absolútne nepredvídateľný, ani v polovici románu nedokáže čitateľ odhadnúť smer, akým  sa bude ďalej vyvíjať.

Z knihy kričí fakt, o ktorom sa hovorí len veľmi málo a síce, že skutočnosť aké zverstvá páchali nacisti na Židoch, aké kruté následky mala druhá svetová vojna a koľko nevinných obetí prišlo o život pre jednu absurdnú psychológiu režimu, je desivá.

Prečítajte si príbeh žien, ktoré padli až na samé dno pekla, len aby zachránili svoje korene, ktoré siahali až do budúcnosti. Medová smrť vám ponúka netypický pohľad do rodiny, v ktorej historické udalosti a priebeh druhej svetovej vojny ovplyvnili životy aj ďalších generácií.

Odporúčam pre všetkých, ktorí majú radi hodnotné knihy s veľkou výpovednou hodnotou. Medovú smrť odporúčam všetkým, ktorí obľubujú nevšedné príbehy z obdobia druhej svetovej vojny a čakajú od diela viac, ako len prázdne slová a falošné sľuby.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára