13. 6. 2016

Michaela Ella Hajduková - Nemecké dievča neplače

Niektorých duchov minulosti je potrebné pochovať, iných pustiť na slobodu

Kategória: Antitusiká/Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Spôsobuje citový prevrat. Pomáha utriediť si myšlienky. Stimuluje neprávosť a odhodlanie.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden hlt. Zamknite sa doma, ignorujte celý svet. Poteší koláčik, káva a tóny obľúbenej hudby. Počet tabliet-219.  

Vedľajšie účinky: Prudko návykový liek. Hrozí závislosť od čítania, prázdna chladnička a podráždený partner.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite:  Neveríte, že minulosť ovplyvňuje budúcnosť? Prečítajte si príbeh, v ktorom desivá minulosť zasiahla osudy nevinných detí a žien, ktoré boli nedobrovoľne súčasťou nezmyselného plánu nacistickej ideológie.

Začiatok príbehu vťahuje čitateľa do Mníchova, kde sa v osemdesiatych rokoch Emma zamestná ako opatrovateľka starého a mrzutého starca. Spolu so svojím priateľom Markusom vystupujú na verejnosti ako obyčajný zaľúbený pár. Keď v dome  svojho zamestnávateľa Otta von Lichtenberga objaví  nacistické spomienky, ktoré sú dôkazovým materiálom pre tajnú organizáciu, ktorá odhaľuje vojnové zločiny, a v ktorej s Markom pracujú, je Emma rozhodnutá preveriť čo najviac dokumentov a tak pokojne znáša všetky vrtochy ošumelého starca. Jedného dňa narazí na závažné informácie týkajúce sa Lebensbornských detí, ktoré unášali nacisti za účelom vytvorenia čistej rasy. Na aké ciele mali byť použité nájdené spisy a obetované ďalšie deti, odhalili tiene minulosti, ktoré zadreli svoje pazúry do novovznikajúcej tretej ríše. Pravda síce zvíťazí, tajomstvá sa odkryjú, ale životy tých, ktorí sa o to zapríčinili zasypú piesky času. Za tragických okolností sa príbeh premostí do života Slovenky Lucie, ktorá začne pátrať po svojich biologických rodičoch. Akú silu má tajomstvo, ktoré odhalí o svojej rodine? Je pripravená postaviť sa zoči-voči krutej pravde a rozlúštiť celú hádanku svojej minulosti?

Svetlo prekĺzlo dovnútra, ale bolo ho príliš málo. Keď si jej oči trochu privykli na tmu, prstami prešla po stene, či náhodou nenájde vypínač. Našla ho a zažala. Dych sa jej zasekol na polceste von z hrdla, ruky vystrelili k ústam, aby zadusila výkrik. Srdce jej bilo až kdesi v krku. Následne ju zradili aj nohy, zrútila sa na kolená a z pier jej vyšlo slabé: „Panebože!“

Nemecké dievča neplače je v poradí štvrtou knihou obľúbenej slovenskej autorky Michaely Elly Hajdukovej. Román vás strhne ako lavína od úplného začiatku. Už  od prvej strany je v knihe cítiť literárnu zručnosť a prísľub kvalitného čítania. Dej je ihneď prudko čitateľný, pútavý a dynamický. Príbeh dýcha skutočnou krutou realitou. Autorka čitateľa nezaťažuje a nevenuje prílišnú pozornosť zbytočným okrajovým úvahám. Knižka sa číta plynule a rýchlo. Úvod nabitý dynamikou postupne narastá a nesie sa hrdo celým textom. Nemecké dievča neplače je rozdelená na dve časti, ktoré spája netypická paralela.

Aj napriek tomu, že dej nie je priamo zasadený do obdobia druhej svetovej vojny, ale odohráva sa v osemdesiatych rokoch, autorka poukázala na hrozné skutočnosti, ktoré mali byť naveky pochované pred zrakom ľudstva. Nemecké dievča neplače je pozoruhodná kniha s veľkou výpovednou hodnotou. Z knihy kričí fakt, o ktorom sa veľmi nehovorilo, a síce, že skutočnosť aké zverstvá sa páchali na deťoch a ženách počas druhej svetovej vojny v domovoch Lebensborn, je šokujúca a desivá.


„Budeš žiť nový život a to chce nový začiatok. Oddnes sa voláš Frieda Wittke, snaž sa to meno zapamätať. Narodila si sa 5. decembra 1931 v Brémach a si sirota. Zopakuj to. A potom ešte raz. Musíš si to veľmi dobre zapamätať. Už nie si viac dievčaťom z Československa. Od dnešného dňa si právoplatnou Nemkou, nikdy nesmieš nikomu prezradiť, že je to inak!“ pohrozila mi a potom sa na mňa usmiala. Ustrnula som na mieste. Čo to od mňa chcú?!

Ozvláštnením románu sú samostatne písané zápisky malého českého dievčatka. Týmto pozoruhodným prvkom naberá fabula úplne iný rozmer. Na čitateľa tak v texte čaká pestrá vzorka podnetov. Plynulá gradácia, permanentné napätie, nepriestrelná zápletka, viac dejových rovín, charakterová pestrosť postáv a nepredvídateľný dej, posúvajú toto dielo do vyššieho levelu. Tieto fakty potvrdzujú len to, že Michaela Ella Hajduková znova  dokázala čitateľa upútať a zaujať. Dramatické pasáže sa striedajú s emotívnymi opismi smútku, beznádeje a strachu. Informácie sú dávkované postupne. Opisy sú dominantou celého príbehu a striedajú ich nevtieravo hodnoverné  a živé dialógy. Dokonalá zápletka dáva čitateľom priestor na rôzne dohady, špekulácie či otázky. Kniha nemá žiadne rušivé a hluché momenty. Postavy so špecifickými charaktermi podčiarkujú autentickosť celého príbehu. Každá jedna je jedinečná osobnosť, do ktorej autorka vdýchla dušu. Aj napriek neľahkej téme je kniha písaná s ľahkosťou a autorka netlačí na city čitateľa. Jednoduchá slovná zásoba i vetné skladby vám pomôžu celý text rýchlo vstrebať a pochopiť myšlienky. Dejová línia má rýchly spád a na jej pozadí môže čitateľ sledovať aj ľúbostnú zápletku.

Nemecké dievča neplače je ťažko stráviteľné čítanie, ktoré vo vás zanechá hlboký a dlhotrvajúci dojem.
Nemecké dievča neplače je dramaticko-emotívny príbeh plný trpkej radosti, krutosti, strachu, ale aj ľudskosti a lásky. Strhujúci a prepracovaný román, ktorý vás pripúta k sedačke a vyrazí vám dych na niekoľko hodín.
Odporúčam pre všetkých, ktorí obľubujú hodnotné knihy s reálnou, i keď tabuizovanou témou. Nemecké dievča neplače poteší aj tých, ktorí majú radi históriu a ukrývajú v sebe silnejšie emócie, nehanbia sa za slzy a nie sú im cudzie šokujúce momenty z minulosti.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára