4. 5. 2016

Eva Biela Brndiarová - Vinná

Aká tenká hranica je medzi životom a smrťou?

Kategória: Nootropiká/Antibiotiká

Účinné látky: Hydratuje, zjemňuje, zvláčňuje a miluje. Dôležitá pre správnu tvorbu názorov.

Dávkovanie: V menších dávkach, 30-50 strán denne, v pokoji v posteli a balíčkom vreckoviek. Počet tabliet-352.

Vedľajšie účinky: Bezmocnosť, záchvaty plaču, nespavosť, trasenie rúk. Spôsobuje popraskanie brušká prstov od zvierania knihy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Čo zmení ženu tak, aby vzala do ruky zbraň, čo v nej uhasí dobro? Láska. Neopätovaná, zabudnutá, pošpinená, zničená, pochovaná.

Prvé stránky zavedú čitateľa do súdnej siene. Odsúdená je žena, ktorá dostala nálepku vrahyňa. Paralelne čitateľ sleduje život úspešného sudcu Romana Groma, ktorý vnútorne trpí pre rozpad prvého manželstva. Tak ako je zdarný v tom, čo robí, tak je jeho súkromný život na bode mrazu. Nevie si nájsť cestu k dcére, ktorá ho odsúdila pre rozpad rodiny a novú manželku. Život však hrá svoju hru a znova sa Romanovi otáča chrbtom. Strata už druhého dieťatka nezamáva len s Danielou, ale sebavedomý sudca zápasí s vlastnou bolesťou a zlyhaním. Danielino odcudzenie a vlastná bezmocnosť mu zväzujú ruky a prízraky, s ktorými bojuje, sa objavujú častejšie, akoby sám chcel. Pred našimi očami sa odvíjajú aj životné osudy odsúdených žien, ich životné prehry a pohnútky, ktoré ich viedli k prekročeniu hranice medzi životom a smrťou. Ústredná ženská postava Milena zaznamenáva na papier za múrmi väzenia osobné príbehy žien, ktoré sa zhodou okolností dostanú už v knižnej podobe do rúk Romana Groma.  Aké spoločné vonkajšie spojivo je medzi ctižiadostivým sudcom a ženou, ktorá zlyhala? Keby mohla vrátiť čas, urobila by presne to isté znova?

Eva Biela Brndiarová je slovenská spisovateľka, ktorej tvorba je pre mnohých čitateľov neznáma. Je to veľká škoda, pretože  potenciál, ktorý autorka v sebe skrýva je obdivuhodný. Kniha prišla na svet po štyroch rokoch od vydania autorkinho posledného románu. A oplatilo sa čakať. Vinná nie je v žiadnom prípade žiadna lacná oddychovka a celková štruktúra tohto románu je odlišná od tých, ktoré v poslednom čase zaplavujú náš trh. Aj keď je hlavnou ideou v románe láska, je rozobratá z celkom iného uhla pohľadu a nesie v sebe obrovské posolstvo.

Tak ako sa Eve Bielej Brndiarovej obťažne kniha písala, tak mne ako čitateľovi sa neľahko čítala. Aj napriek tomu, že poznám tvorbu autorky a viem, aký špecifický štýl písania preferuje, táto novinka bola pre mňa zvláštna, komplikovaná a dokonalá súhra všetkých prvkov, ktoré robia knihu ukážkovou knihou. Pýtate sa prečo? Preto, lebo ešte niekoľko dní po prečítaní knihy som premýšľala a hodnotila v duchu, ako tento román čo najlepšie vystihnúť. Tento pocit je presne o tom, že na Vinnú nebudete môcť zabudnúť, jednoducho nedá sa.

Mama so mnou viac neprehovorila a ja som už nikdy neobjala ženu, ktorá ma porodila. Mama neotvárala dvere, skladala telefón, vracala neotvorené listy. A keď sa naše cesty náhodou skrížili, zrýchlila krok, prešla na opačnú stranu ulice a odvrátila zrak.


Vinná je sofistikovaná kniha využívajúca perfektne prepracovanú zápletku, psychologizáciu postáv a nepredvídateľný smer v deji. Nájdete v nej slová, ktoré obviňujú, odpúšťajú, ale aj ďakujú. Fakt, že autorka využíva pri písaní komplikovaný štýl, je u nej samozrejmosť, ale nie každý čitateľ sa s tým musí stotožniť. Avšak nadšenec, ktorý obľubuje hĺbavé a ťažšie čítanie,  si túto knižnú lahôdku vychutná. Dielo je písané od začiatku pútavo, čitateľ sa zoznamuje s hlavnými aktérmi príbehu pomaly a len ťažko preniká do ich zraňujúcich myšlienok. Napätie sa stupňuje, pútavosť prehlbuje a emotívnosť vám vháňa do očí množstvo sĺz. Pri čítaní sa zamyslíte nad tým, či vlastne existuje nejaká spravodlivosť. Kto je vinník? Zákon, paragrafy či zlyhanie toho podstatného a ľudského v človeku?  Eva Biela Brndiarová je majsterka v tom, že autenticita, akou je kniha písaná, je neskutočne znamenitá. Román oplýva veľkým množstvom opisov, nie sú tu však zbytočné opisy krajiniek, ale zmes zdrvujúcich myšlienok, bolestných spomienok a skľučujúcich pocitov hrdinov. V knihe autorka vytiahla množstvo nevypovedanej bolesti a zraňujúcej minulosti všetkých zúčastnených. Vinná je majstrovskou sondou do nepochopených ženských duší. Tak nešťastne pravdivá, desivá a ubíjajúca zároveň. Vnútorné citové rozpoloženie postáv vás zatiahne do tých najspodnejších zásuviek duše. Autorka sa v románe venovala prevažne odsúdených ženám. Na piedestál postavila ženu, matku - obeť lásky.  Vinná je písaná z pohľadu žien, ktoré sa pre lásku v iných podobách dostali až na hranicu medzi dobrom a zlom. Prečítajte si príbeh Zdenky, mladej matky, ktorá vzala život svojmu dieťaťu, lebo... Alebo príbeh Heleny, ktorá kvôli láske k dieťaťu zabila, aby ho ochránila, či Mileny, ktorá pre bolesť, dala dcérke iný život.


Choroba jej ukradla dcérku, svokor muža, muž Vladka a ona sama sa okrádala o Tomáška. Ubíjala ju bezmocnosť. Nechcela, aby sa stal tým, čím sa stala ona – ustráchanou, uzavretou, ubolenou troskou bez štipky sebavedomia, – a zároveň nechcela, aby sa nakazil otcovou a bratovou zlobou.

Emočne vypätá a citlivo nežná zároveň, taká je Vinná z pera autorky, ktorá len  znova dokázala obhájiť svoj spisovateľský talent.
Prečítajte si o smrti tak oslobodzujúcej, o láske tak pošliapanej, o skrývanom strachu a o bolesti tak zničujúcej.

Odporúčam pre všetkých, ktorých už nebaví čítať romány so všednými zápletkami a obyčajnými osudmi. Vinná je vhodná pre ženy, ale aj mužov, kde pocitová stránka strieda množstvo dejových rovín.


Buď milovaný sám sebou, aby si pochopil bolesť druhého, keď mu chýba láska.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára