27. 4. 2016

Nina Krausová - Nesser ma

Aká je cena lásky?


Kategória: Cytostatiká

Účinné látky: Navodí vám veselú náladu. Udržiava v harmónii vaše priateľstvá.

Dávkovanie: Odporúčam užiť naraz, aby ste mali od lieku pokoj a mohli brať ďalší. Počet tabliet-224.

Vedľajšie účinky: Totálne ohlúpnutie. Precitlivenosť na priateľa či manžela. Spôsobuje nečakané výbuchy smiechu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:
My ženy sme proste citlivky a hráme to na lásku. Chceme lásku v každom počasí, ročnom období a v každom veku, bez ohľadu na to, čo hovoríme a ako sa pri tom tvárime.“
Každá žena potrebuje vedieť a cítiť, že je nádherná, výnimočná a milovaná. Koľké si vážite svoju cenu, ktorá je nevyčísliteľná?

Tri priateľky, ktoré sa  spolu delia o radosť, bolesť, trápenie, problémy, slzy, ale aj  smiech. Každá je iná, každá si žije svojím spôsobom života, ale niečo majú spoločné. Nora, Sabina a Lena majú svojich duchov a mŕtvoly v skriniach viac, ako je políc v Ikei! Lena už po niekoľkýkrát ukončila svoj vzťah so ženatým milencom. Je utrápená, zmätená, vyplakaná, ale naďalej zamilovaná. Nora je vždy dokonale upravená a sršiaca zásobáreň energie. V očiach všetkých je skvelá matka a milujúca manželka. Jedinou jej drogou je mladé mäsko, ktorému vždy a všade podľahne. Sabina je po rozvode osamelá. Bezdetná štyridsiatnička, ktorá stále hľadá svoju druhú polovičku. Splnila si svoj veľký sen a otvorila si kvetinárstvo.
Sabina s Norou chcú svoju kamarátku prebudiť k životu a vymyslia plán. Nájdu Lene na zoznámke muža, s ktorým si však píše Sabina. Touto ich „záchranárskou akciou“ sa spúšťa lavína nečakaných situácií. Muž zo zoznámky navrhne stretnutie Sabine, na ktoré by podľa    plánu mala ísť Lena. Ale tá o ich pláne nič netuší.

Ľudská myseľ je kamera neustále premietajúca tie isté obrazy, aj keď ste si ich mesačne nepredplatili vo výhodnom balíčku. Je to monitor, ktorý nevypnete ani v noci, ešte aj do snov vám vrhá útržky reality.

Keď sa raz Lena vracia domov z práce autom, vrazí do neznámeho muža, s ktorým hneď prežije vášnivú noc. Ako naschvál, následne na to, sa jej ozýva jej bývalý milenec. Sabina príde na miesto stretnutia, ktoré navrhol Martin a vo dverách natrafí na Norinho manžela s mladou a peknou ženou. Ako sa také veci oznamujú najlepšej kamarátke? V jednej chvíli Nora zachraňuje obidve dievčatá svojou energiou a sarkazmom, ktorý k nej odjakživa patrí, ale v okamihu sa karta obracia. Priateľky ratujú Noru, ktorá nezvládla svoj ďalší  prehratý zápas zo životom. Každá z nich sa zamotala do svojej pavučiny. Dokážu tri zrelé štyridsiatničky nájsť svoj vytúžený cieľZbavia sa svojich duchov z minulosti a nájdu lásku po akej túžia?

Všetko záleží len na Romanovi. Tak sa už konečne obzri, nemo kričala. Nepočul. Nikdy nepochopil a nepochopí, čo od neho chce. Nora sa mu však za všetko už dávno pomstila. Urobila z neho prikyvujúceho psíka, hračku, ktorú si vycapila na plošinku za zadným sklom auta, aby ľudia videli, že aj ona má.

Nina Krausová napísala knižku o nás, pre nás. Nastavuje nám zrkadlo, aké naozaj sme. Čo všetko sme ochotné pre pánov tvorstva urobiť, ako sa dokážeme pre nich obetovať, ponižovať, robiť im ústupky a pritom strácame svoju hodnotu. Autorka prenikla do ženskej duše len s povrchu a  dovolila nám jemne nazrieť do myslenia žien. Všetky chceme byť milované a prežiť naozajstnú lásku. My, ženy potrebujeme mať pocit, že patríme len jednému mužovi celou dušou a srdcom. Nie vždy sa to však podarí. Je to príbeh o mužoch a ženách, ktoré im podliehali.  Ani hrdinky príbehu to nemali ľahké. Aj keď bola Nora navonok silná a chladná žena, vo svojom vnútri strašne trpela nedostatkom lásky. Sabina celý čas lásku hľadala a keď ju našla, tak sa zľakla a vzdala sa jej. A Lena? Je neskutočne  závislá od milenca, že sa môžu rozchádzať nonstop a vždy sa k nemu vráti. Nesser ma je príbeh o priateľstve, ktoré vydržalo aj napriek všetkému. Vždy si vedeli vzájomne pomôcť a podporiť sa. Myslím ,že v románe sa nájde nejedná z nás. Každá žena  bojuje so svojimi démonmi, každá máme nejaké ukryté tajomstvo, len o tom nehovoríme. Kniha vás poučí, ale aj zabaví. Je písaná s nadhľadom a jemnou iróniou.


Autorka má jednoduchý štýl písania. Hneď v úvode sa čitateľ zoznamuje s postavami, autorka veľmi chaoticky opísala všetky ženy. Je dosť pravdepodobné, že sa v tej rýchlej spleti  opisov stratíte. Neviem kam sa Nina Krausová ponáhľala. Ženským postavám chýbala značná časť charakteru, ich opisy boli len povrchné, autorka ich mohla viac rozobrať. V texte sa často objavujú opakované situácie či reakcie hrdiniek. Ani dialógy, ktoré pôsobia dosť pateticky, nezachránili celkový dojem z knihy. Dookola rozoberaná téma je spomaľovačom deja, aj keď nemôžem autorke uprieť pestrosť vzťahov a niektorých situácií. Dej je v mnohom predvídateľný, ale je naozaj zaujímavo podaný. Prekvapili ma aj výrazné chyby v texte. Nesser ma je priemerná oddychovka, ktorú zhltnete na jedno posedenie, ako jednohubku a za chvíľu znova pocítite hlad. Nesser ma ma ničím neprekvapila, veď vzťahových ženských románov je u nás ako šafránu. Ani zápletka nebola ničím výnimočná. Veď oklamané a nešťastné ženy z príbehov na čitateľa útočia snáď v každom vydavateľstve. Odporúčala by som prečítať aj mužom, aby pochopili nás ženy.

Nesser ma odporúčam ako ľahké čítanie, ktoré vás pobaví a skráti váš čas napr. v čakárni u lekára alebo vám spríjemní cestu vlakom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu MARENČÍN PT. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára