25. 4. 2016

Ivana Ondriová - Značka:Neľúbená

 
Sám sa človek nemení, menia ho ľudia, okolnosti a udalosti

Kategória: Analgetiká/Vitamíny

Účinné látky: Chráni srdce pred stresom, pomáha udržiavať priateľstvá 
a vzťahy.
Dávkovanie: 30-50 strán, najlepšie ráno a večer s vyloženými nohami a čiernym čajom. Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Strata odvahy, pokles hormónov šťastia. Občas sa môžu dostaviť aj závraty hlavy.


Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:   
Prečo nám ľudia klamú? Lebo si v danej chvíli myslia, že je to najlepší spôsob ako vyriešiť problémy. Alebo preto, že nechcú nikomu ublížiť a možno zakrývajú bolestivú pravdu.

Pred klamstvá je postavená aj Andrea, ktorá vyrastala bez otca  a vychovávala ju len matka. Ale ani tá jej nedala pocítiť svoju lásku, milé slová a hrejivé objatia. Celý život jej matka vštepovala len zlobu a nenávisť voči  otcovi. Bola cynická, ironická a uštipačná.  V práci sa jej darí, ale jej súkromný život sa ocitá v troskách. Po rozpade vzťahu s Petrom je mladá žena presvedčená, že skutočná láska neexistuje.

Chytila som si ústa. Mojich sĺz a vzlykov bolo čoraz viac a ja som pred ním veru netúžila plakať. Sama neviem. Jeho mi to už nevráti, naopak, vezme mi to ju. Pomaly ju nenávidím! Stále len pochybujem, pátram, premýšľam. Mám toho po krk!“

V tomto nešťastnom období svojho života dostáva odkaz od svojho otca. Zanechal jej chalupu v Beši. Necitlivá tridsiatnička sa púšťa do pátrania a odhaľovania pravdy. Zisťuje, že bola celý život klamaná vlastnou mamou. Hlavná hrdinka má pocit, že je neľúbená a nechcená. Na svojom pozemku spoznáva muža so psom, záhadného Oskara. Aj k nemu je chladná a ironická. Adry pociťuje len zlosť, výčitky a nenávisť adresované matke. Hľadá odpovede na otázky o svojom živote. Má však pocit, že sa stále krúti v bludnom kruhu a nič jej nedáva zmysel. Ešte aj  sused jej lezie na nervy. Premýšľa, či sa má vzdať jediného spojiva s otcom.
Ak ste zvedaví, ako sa Andrea vyrovná so svojou minulosťou, aké hriechy príbeh odkrýva či hlavná hrdinka pochopí odkaz svojho otca a či si opäť nájde cestu k svojej mame alebo sa ešte zaľúbi, sa dozviete pri čítaní tohto románu.

Myslím si, že Ivanu Ondriovú predstavovať netreba. Ale predsa pre tých, ktorým jej známe meno nič nehovorí, pripomeniem, že autorka píše ženské romány a tento rok vydáva už svoju tretiu knihu pod názvom Značka : Neľúbená.


 Knihy Ivany Ondriovej sú pútavé, zaujímavé, dramatické, ale ich spoločným menovateľom je láska. Dovolím si vyzdvihnúť román Nezvestný, kde dominuje bezhraničná materinská láska. V románoch Milovanie po mexicky či Chlapi na zbláznenie nájdete skutočnú lásku muža a ženy. V románe Značka: Neľúbená sa autorka dotkla citlivej témy, a to rodičovskej lásky. Ivana Ondriová rada strieda dramatickejšie témy s oddychovejšími.

Dej románu je dynamický a pútavý. Číta sa ľahko a rýchlo. V románe dominujú vnútorne monológy hrdinov, ktoré striedajú živé, občas smutné dialógy. Dejová línia je jednoduchá, ale nabáda čitateľa k zamysleniu. Text je mnohokrát priehľadný, ale precítený.
Autorka načrela hlboko do duší svojich postáv. V knihe nájdete zlobu, nenávisť, pochopenie, slzy, ale aj lásku. Hlavná postava prešla od začiatku knihy veľkými premenami.  Je zaujímavé sledovať ako sa z cynickej, chladnej a uštipačnej ženy pomaly stáva citlivá a zamilovaná. Hlbokú stopu vo mne zanechali bolestné spomienky a myšlienky starého pána. Spomeniem výnimočný vzťah dvoch mužov, ktorí skrývali svoje boľavé spomienky a rozumeli si takmer bez slov. Mala som slzy v očiach, ako sa dvaja odlišní mladí ľudia so smutným a bolestným osudom spojili a spoločne našli to, čo dávno stratili. Ako sa pomaly rozpadal ten ich ochranný múr. Myslím si, že odkaz od otca Andrea napokon pochopila a objavila tajomstvo šťastného života. Našla samu seba a svoj vnútorný pokoj. Román je krásnym príkladom o odpustení, pochopení a znovuobjavení rodiny. Je o tom, že rodičovská láska je nekonečná a prekoná všetko. Nech sa stane čokoľvek, vždy tu budú ľudia, ktorí nás milujú. 
Neľúbená je o tom, že život nám dáva aj druhé šance. A bez ohľadu na vzťah s rodičmi -  keď nebudú v tvojom živote, vždy ti budú chýbať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára