8. 8. 2019

Hakan Nesser - Sieť

Čo ak je presvedčenie o vine silnejšie než dôkazy?

Kategória: Antyhistamiká/Sedatíva

Účinné látky: Výrazne prispieva k prenosu nervového vzruchu. Zlepšuje komunikačné schopnosti.

Dávkovanie: Používať dva dni v pokoji, na nervy pomôže čaj z medovky. Počet tabliet – 288.

Vedľajšie účinky: Spôsobuje potenie vyvolané napätím. Negatívne pôsobí na sebavedomie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Minulosť, než už je akákoľvek, vždy vypláva na povrch. Duchovia minulosti vždy zatnú svoje pazúry a staré hriechy ožívajú vtedy, ak je s tým nemožné skoncovať.

V jedno ráno sa prebudí s bolesťou hlavy a na nič si nespomína. Vo vani nájde mŕtvu ženu. Volala sa Eva Ringmarová a tri mesiace bola jeho manželkou. Odrazu vedel, kto je. Janek Mattias Mitter, učiteľ dejepisu a filozofie na gymnáziu. Mitter nemá na osudovú noc jedinú spomienku, no je si istý, že svoju manželku nezabil, no dokázať to nevie. Napriek tomu je odsúdený. Prípadu sa ujíma svojrázny, nekompromisný a večne melancholicky naladený komisár Van Veeteren, ktorý postupne preniká do temných rodinných vzťahov. Vrah však behá po slobode a za sebou zanecháva ďalšie obete.

„Okrem toho, keby bolo potrebné, mám prístup k policajným záznamom. Kým však prejdeme k okolnostiam prípadu, musím vám položiť obligátnu otázku. Pravdepodobne vás obžalujú z vraždy, prípadne zabitia vašej manželky Evy Marie Ringmarovej. Aký máte v úmysle zaujať postoj? Vinný alebo nevinný?“ „Nevinný.“

Hakan Nesser začína svoju jazdu poriadne z kopca. Hneď v úvode čitateľa šokuje a zaujme. Prvotné napätie však po niekoľkých stranách opadá, autor dáva publiku priestor, aby sa mohol znova nadýchnuť. Pomaly sa stáva tichým pozorovateľom Mitterovho života, ktorý je rozpitvávaný zo všetkých strán na súdnom procese. Tu stránky ubiehajú rýchlejšie, a to vďaka častým a rýchlo plynúcim dialógom.

Čitateľ je pohrúžený do deja a s veľkou zvedavosťou, dopátrať sa pravdy, je hnaný túžbou prečítať čo najviac strán. Text je plynulý, bez zbytočných ťažkopádnych opisov. Autorov štýl je priamy a chytľavý, používa jednoduché formulácie viet, postupne vytvára napätie a stupňuje vývoj postáv. Prelomový zvrat nastáva v polovici príbehu, čitateľ absolútne nepredpokladá taký šokujúci a nečakaný obrat v deji. Nesser teraz viac tlačí na čitateľovu zvedavosť, no i naďalej je skúpy na slovo. Publikum začína tápať, vytvárajú sa rôzne dohady a špekulácie, kto stojí za dvojitou vraždou.

„Vyvaľ dvere!“ zavelil Van Veeteren. „Máme chlapcov, ktorí dokážu vylomiť zámok,“ namietol Munster. „Na to nie je čas,“ nedal sa Van Veeteren. „Väčšinou mávajú domovníka,“ skúšal to Munster. „Povedal som ti, vyvaľ tie dvere! Či to mám urobiť sám?“ Munster sa rozbehol. Dvere mali vynikajúcu polohu. Čo najďalej od schodov.

Autor to čitateľovi vôbec neuľahčuje, zahmlieva, a tak ste nútení sústrediť všetku svoju pozornosť na ďalší text. Dej osciluje medzi minulosťou a prítomnosťou, kúsok po kúsku odkrýva skutočný príbeh, až po konečné rozuzlenie necháva čitateľa v neistote. Nesser vie majstrovsky manipulovať s rôznymi perspektívami deja a pomaly odkrýva zložité vrstvy klamného rodinného života.

Sieť je osudová dráma s kriminálnym podtónom, ktorá vás zavedie hlbšie, než si myslíte. Minulosť, ktorá má tak hlboko zakorenené tajomstvá, že je len veľmi ťažko pochopiť motív. Sieť poteší všetkých, ktorí majú radi severské krimi, v ktorých dominuje spleť temných vzťahov so zvrátenou rodinnou históriou.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.
https://www.bux.sk/knihy/403954-siet.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára