2. 8. 2017

Tatiana Macková

Všetci vieme, že čítanie má blahodárne účinky. Má vplyv na náš krvný tlak, pulz, spánok a veru niekedy aj hmotnosť. Na niektorých knihách by malo byť varovanie: Nejedzte pri čítaní!
Ale čo Vás čaká v tejto rubrike?
Opýtam sa tých najpovolanejších, čiže spisovateľov, prečo čítať. Dúfam, že vás budú motivovať, aby ste do knižníc a kníhkupectiev chodili častejšie, a nielen keď už Vás niečo bolí.

Dnes odpovedá Tatiana Macková

Mojou prvotinou bola fantasy novela, ale keďže ma fascinuje história, práve jej som sa venovala vo všetkých nasledujúcich knihách. Zatiaľ posledná, ktorá mi vyšla minulý rok, sa volá Každý si nesie svoj kríž a je treťou v sérii Nitky osudu o slovanských panovníkoch. U vydavateľa je už pripravená záverečná časť série o živote kniežaťa Koceľa. Na jeseň toho roku vyjde príbeh poslednej ruskej cárovnej Vinná láskou, na ktorý sa nesmierne teším. Počas štúdia informácií o Alexandre Fjodorovne Romanovovej mi táto výnimočná žena veľmi prirástla k srdcu.

Opýtala som sa Táni: Prečo čítaš? Čo by si odporúčala všetkým, ktorí nečítajú?

            Nebudem hovoriť o tom, že kto číta, učí sa zároveň vyjadrovať a písať. A že kto chce písať, musí veľa čítať. Vie to každý, kto sa priatelí s knihami. Otázka však znela – prečo čítam ja. Nuž preto, lebo čítanie zbožňujem. Patrí ku mne od detstva. Páčilo sa mi ešte v čase, keď som sama čítať nevedela a pamätám si, ako veľmi som sa tešila, keď mi čítali iní. Cítila som sa byť výnimočná a obklopená láskou. Možno preto tak milujem knihy. Majú prvé miesto v mojich spomienkach, lebo pri čítaní som vždy prežívala krásne chvíle, plné dobrodružstva. Nikdy nezabudnem na úžasný pocit, keď som si pod stromčekom našla sériu Synovia Veľkej medvedice. A tá nádhera, to tajomno, môcť čítať novotou voňajúcu knihu priamo pod vianočným osvetlením!
Odjakživa som inklinovala ku knihám historickým a dobrodružným, neskôr sa pridali detektívky, dievčenské romány nemali šancu. Môj alternatívny svet, do ktorého som sa nad stránkami pohrúžila, bol plný rýchlych koní, silných a odvážnych hrdinov, ostrých mečov a presných koltov. Ale aj lásky a romantiky. Tarzan a Jane, Winnetou a Ribana, Old Shatterhand a Nšo-či, Zorro a jeho drahá, rytier Ivan a Tajana, hrdinovia Dicka Francisa s ich partnerkami... Nedá sa vymenovať všetkých. Milovala som ten svet, lebo som sa v ňom cítila dobre a vnímam to tak doteraz. Kniha je spoločník a priateľ, ktorý je so mnou vždy, keď to potrebujem. Aj preto by čítanie mali vyskúšať tí, ktorí ho odsúvajú bokom – aby neboli sami, keď im je smutno. Aby mohli snívať a vnímať všetky tie úžasné príbehy, ktorých súčasťou sa stanú. A to všetko iba vďaka knihám.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára