13. 5. 2017

Daniela Slávik - Láska je láska

Inakosť rozdeľuje, ale aj spája

Kategória: Analgetiká/Imunomodulátory

Účinné látky: Odolná proti ľútosti. Prebúdza túžbu po láske. Pomáha prekonať pocit, že vám nikto nerozumie.

Dávkovanie: Užívajte podľa vlastných potrieb s pohárikom šampanského na obľúbenom mieste. Počet tabliet-290.

Vedľajšie účinky: Mierna podráždenosť voči okoliu. Averzia voči predsudkom. Objavíte lásku k hudbe.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Prečo súdime iných za lásku, ktorej nerozumieme? Prečo nedokážeme pochopiť inakosť a tolerovať jedincov, ktorí si vybrali svoju cestu?

Anabela je mladá asistentka réžie v divadle. V práci, ktorú miluje je večne vystavená útokom svojej neznesiteľnej šéfky. V obľúbenom podniku stretáva zvláštnu Lenu. Obe ženy k sebe cítia náklonnosť a spoločne sa oddávajú spaľujúcej vášni. Šťastie však trvá len chvíľu a Anabela stráca prácu, ale aj ženu, ktorú milovala. Do života jej náhodne vpadne Rose, ktorá tiež bojuje s rodinou a nepochopením okolia. Ana sa nevie zmieriť s podrazom Leny, a tak odchádza do Nórska, aby si usporiadala myšlienky a zabudla na bolesť v srdci. Postupne prichádza na to, že spoločnosť má obrovský vplyv na jedinca a spoločenský status, ako aj rodina sú výsledkom zapierania svojich túžob a snov.

Vďaka Lene som porozumela relativite času. Čas strávený v jej náručí premieňal hodiny na prchavé sekundy. No bez nej sa sekundy vliekli a zdali sa byť omnoho dlhšie ako v skutočnosti. Po našom rozchode pre mňa čas jednoducho prestal existovať. Neviem, aký je deň. Je mi jedno, koľko je hodín. Prespala som deň? Noc? Alebo týždeň? Je mi to jedno. Stále to bolí.

Daniela Slávik je mladá, začínajúca a dovolím si tvrdiť, že aj talentovaná autorka debutového románu Láska je láska, ktorý vyšiel pod záštitou vydavateľstva Moderné romány.
Autorka si pre napísanie románu zvolila tabuizovanú tému, ktorá je u nás ešte stále v plienkach. Otvorene, no s jemnosťou otvára najcitlivejšie zákutia ľudskej duše, odkrýva bolestné citové rozpoloženie hrdinov a poukazuje na inakosť, ktorá sa nestretáva s pozitívnym ohlasom blízkych a celej spoločnosti.

Ľahké pero autorky vás prevedie životom hlavnej postavy, ktorá aj napriek odsúdeniu rodiny našla odvahu a žije podľa vlastných pravidiel. Okrem Anabely sa čitateľ stretáva aj s vedľajšími postavami, ktoré tiež bojujú s predsudkami a nepochopením spoločnosti. Osudy postáv sú vzájomne prepletené a nebudú vám ľahostajné, no nakoniec im autorka dopraje to, po čom najviac túžia.


Román sa nesie v emocionálnej rovine, na romantiku tu zabudnite. Daniela Slávik nenásilne a len veľmi taktne zachádza aj do erotickej hladiny. Koncepcia príbehu sa nesie v znamení lásky, ktorú autorka rozvinula do viacerých podôb. Potenciál Daniely Slávik nájdete v celej knihe. Prirodzená inteligencia, literárna zručnosť, texty bez zbytočného pátosu, či reálne postavy, ktoré bojujú so skutočnými problémami posúvajú toto dielo do vyššieho levelu.

Noc v Leninom náručí... Dokonalosť, ktorá keď sa stretne s realitou nasledujúceho dňa, praskne ako mydlová bublina. Povie len, že už musí ísť. Predtým, ako buchne dverami, ma ešte pobozká na čelo a je preč. Ostávam sama v byte, ktorý nevykazuje ani najmenšiu zmienku nášho vzťahu a nastáva peklo.

V texte je cítiť jemnú melanchóliu, ktorú autorka podfarbuje netradičným humorom a láskou k hudbe. Krátke kapitoly, pestrosť pocitov a živé dialógy podporujú svižnosť textu. Daniela Slávik sa vyhla aj zbytočným statickým opisom a dynamika príbehu sa tiahne svojím voľným tempom. Dej je obohatený o zážitky zo severskej krajiny, či divadelného zákulisia.

Láska je láska je citlivo napísaný príbeh, ktorý v sebe ukrýva okrem zakázanej lásky aj posolstvo pre druhú stranu spoločnosti. Autorka bez príkras poukazuje na inakosť rovnakého pohlavia, ktorá u nás nie je tolerovaná. Odsúdenie zo strany blízkych, predsudky, náboženstvo a spoločenský status, ktorý je nastolený, je často prekážkou pre život bez pravidiel. Láska je láska je román, ktorý rúca mýty o presne nalinajkovaných prioritách a vďaka sile a odvahe vzoprieť sa spoločnosti, otvára dvere do sveta, ktorý má vlastné pravidlá a jedinci žijú podľa seba.

Láska je láska odporúčam všetkým, ktorí sa neboja aj kontroverznejších tém a majú radi príbehy so skutočnými problémami, v ktorých dýcha ľudskosť bez pretvárky. Román poteší ženy, ale i mužov, ktorí hľadajú odpovede na svoje problémy.


Za recenzný výtlačok ďakujem autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára