8. 4. 2017

Jana Pronská - Janičiarova žena

Len čistá láska prekoná všetko

Kategória: Analgetiká/Vitamíny

Účinné látky: Dodáva nádej. Uzdravuje a napráva pokazené vzťahy.

Dávkovanie: Najlepšie užiť naraz. Urobte si romantický večer pri sviečkach. Počet tabliet-225.

Vedľajšie účinky: Obhrýzanie nechtov a občasná nervozita.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keď intrigy, podrazy a vlastné záujmy pochovajú lásku dvoch ľudí. Krivdy z minulosti a krutosť sa odrazu premenia na pravdu, nevinnosť, odpustenie a vzkriesenie lásky.

Iba devätnásťročná Gabriela sa zaľúbi do cudzinca Richarda, ktorý sa vrátil na Litavu obnoviť panstvo svojho otca. Dcéra grófa Pálfiho svoju náklonnosť k nemu spočiatku tají, no keď zistí, že jej city rytier opätuje, nechá sa strhnúť do víru vášne a lásky. Ich láska je spečatená svadbou, ktorú poza Gabrielin chrbát dohodol jej otec na ochranu krajiny. Ohrdnutý nápadník Vladan Pribojič, ktorému bola Gabriela prisľúbená, sa však nemieni vzdať a vymyslí dokonalú pascu. Richard skončí ako bezprávny otrok v rukách osmanského kupca Hašíma, ktorý ho následne predal veliteľovi janičiarov. Prijal nové meno a ponuku na nový život v sultánových službách. Stále však nevie zabudnúť na krivdy z minulosti, a tak sa vracia do rodnej zeme, kde sa pokúša vzkriesiť starú lásku a zničiť nepriateľa.

„A práve toho sa bojím, pani moja... ako jej to povieme a vôbec, čo jej vlastne povieme?“ vzdychla si Františka a zalomila rukami. „Pravdu...?“ „Pravdu? Panebože, veď ju to zabije!“ vzdychla Katarína a presunula sa ku kozubu. Vzala do ruky šálku a zamyslene uchlipkávala horúci nápoj. „Ach, Bože! Chuderka nešťastná, prišla o muža, svokor leží na smrteľnej posteli a jej dieťa...“ „Mlč, Františka... budeš čušať, nikto sa to nikdy nedozvie, rozumela si?“

Janičiarova žena je v poradí trinásty román úspešnej slovenskej spisovateľky Jany Pronskej, ktorý sa odohráva na strednom Slovensku. Jana Pronská vôbec nepoľavila a udržiava si svoj spisovateľský štandard. Na Slovensku je ešte mnoho neprebádaných miest a dôkazom toho je aj Janičiarova žena. Autorka znova zasadila príbeh do historických a známych miest vtedajšej doby.

Ako sme už u spisovateľky zvyknutí, príbeh sa začína vypätou situáciou, ktorá postupne čitateľa premostí do úvodnej udalosti, ktorá to všetko spustila. Jana Pronská vás spočiatku jemne vťahuje do ľúbostného príbehu, v ktorom nechýba vášeň a množstvo romantiky. Dej sa však hýbe rýchlym tempom a autorka postupne okrem lásky pridáva do textu intrigy, zradu a nebezpečenstvo.

Richarda oblial studený pot. Díval sa na svojho väzniteľa a snažil sa pochopiť všetky dôsledky toho, čo mu kupec práve oznámil. Srdce mu búšilo tak mocne, akoby chcelo vyskočiť z hrude. Zradili ho, obrali o všetko, stal sa otrokom škeriaceho sa, sabaistého chlapíka, čo mu siahal sotva po bradu. Vnímal jeho slová a ťaž o prehĺtal beznádej. Zviazali mu dušu rovnako pevne ako údy, vzali mu i možnosť umrieť ako muž – s mečom v ruke. V jedinom okamihu si uvedomil, že prišiel o všetko. Stratil domov, rodinu, manželku i slobodu.

Štýl Pronskej je chytľavý, jednoduchý a zrozumiteľný. Tak ako aj v predošlých dielach, aj tu nájdete historické fakty, ktoré sú vložené do deja s reálnym obsahom a majú svoje opodstatnenie. Príbeh si zachováva logickú a časovú postupnosť. Gradácia a napätie sa stupňujú počtom prečítaných strán. Jana Pronská ešte stále dokáže  čitateľa zaujať a dôkazom je Janičiarova žena. Atraktivita románu tkvie v dynamických textoch, reálnych dialógoch a jednoduchej zápletke, ktorá je okorenená nečakanými situáciami a prekvapivými zvratmi. Všetky postavy majú svoju tvár a ich konanie zodpovedá charakterovým vlastnostiam, ktoré im autorka pripísala. Romantika sa tu strieda s dramatickými situáciami, ktoré odľahčujú citové prejavy hrdinov.

Príbeh je oddychový a čitateľa nevyčerpáva. Jana Pronská znovu dokázala namixovať pútavý, napätý, históriou nabitý a zamilovaný príbeh, ktorý si podmaní ženské osadenstvo. Neľahký osud hrdinov, správna dávka naturálnosti, emócie, láska, intrigy a zrada – to sú zvyčajné atribúty, ktoré prilákajú ku knihe nejednu čitateľku. Autorke pridáva body aj fakt, že má obrovský zmysel pre historické detaily.


Ak máte radi historicko-ľúbostné príbehy, tak Janičiarova žena je presne pre vás. Odporúčam pre všetky milovníčky ľúbostných románov, ktoré ešte veria na veľkú lásku a šťastné konce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára