6. 10. 2016

Adriana Macháčová - Keď láska zabíja

Keď vám z veľkej lásky „prepne“             

Kategória: Betablokátory/Antitusiká

Účinné látky: Odolná proti ľútosti. Manipuluje ľudskosť. Napráva pokazené vzťahy. Pomáha utriediť si myšlienky.

Dávkovanie: Najlepšie užiť na jeden hlt. Radšej osamote, s pohárikom šampanského, večer sa venujte partnerovi.:) Počet tabliet-256.

Vedľajšie účinky: Hrozí závislosť na čítaní, ale aj strata manžela.:) Prehodnocuje vlastné záujmy.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Status byť zamilovaný do konca života sa však nezaobíde bez skúseností  a s tým súvisiacich problémov, ktorými sa dajú chápať aj viaceré vzťahy, následne debakle a opäť nové lásky. Nevera, rozvod, bolesť, nevinné deti a nová žena. Koleso šťastia sa točí odznova.

Dve ženy, dve sokyne a jeden muž. Manželka a milenka. Úlohy žien sa po čase vymenia a z milenky sa stáva manželka, ktorá rýchlo pochopí, že počiatočná vášeň a čaro zo zakázaného, stratili svoj lesk. Aj napriek obrúčke na prste Simona pochopila, že vždy bude len tá „druhá.“ Ivana trápia výčitky svedomia kvôli rozvodu, a tak čoraz častejšie navštevuje synov a vyhľadáva pozornosť bývalej manželky. Simona sa však cíti osamelá a podvedená, preto rozohrá svoju vlastnú vypočítavú hru nehľadiac na možné následky. Ivan nenachádza odvahu rozhodnúť sa, a tak sa s oboma ženami zahráva. Denisa sa stále trápi, no naďalej pred bývalým manželom predstiera silnú a vyrovnanú ženu. Svokra oboch neviest má tiež čo povedať na adresy oboch Ivanových žien. Do hry „kto z koho“ nečakane vstupuje nová žena. Kto vyjde z tejto vojny ako víťaz a kto bude porazený?

„Ivan, ja som tiež človek! Bolí ma, keď mi ubližuješ. Prečo mi to robíš? Trhá mi srdce pri pomyslení, že si s ňou. So ženou, ktorú si opustil pre mňa, ale stále sa k nej vraciaš!“ Klesla na posteľ a tvár si zaborila do vankúša. Plecia sa jej otriasali plačom. Bola zúfalá. Stojí ju toľko námahy, aby Ivanovi vyhovela, a keď si myslí, že je všetko v poriadku, tak ho prichytí, ako ju zrádza. Nech robí, čo robí, uniká jej a nevie to zmeniť.

Keď Láska zabíja je dvanásty román úspešnej slovenskej spisovateľky Adriany Macháčovej.  Keď láska zabíja je premyslený, dynamický a triezvo napísaný román, ktorý potvrdzuje staré známe klišé, no vzápätí vyvracia jeho aplikovanie  v bežnom živote.

Adriana Macháčová si zachovala svoj štýl písania a ostala verná medziľudským a partnerským vzťahom, v ktorých sa dokáže vŕtať tak rafinovane, že ešte vždy vie udržať pozornosť a vyvolať zvedavosť u čitateľov. Adriana Macháčová ponúka čitateľom reálny pohľad do rozbitého vnútra každého jedinca príbehu. Poukazuje na nestálosť partnerských vzťahov, odkrýva pravé charaktery, ironicky prednáša vlastné zlyhania hrdinov, bojuje s bolesťou,  manipuluje so žiarlivosťou a zavádza hnevom a tvrdohlavosťou.

Príbeh sa od začiatku nesie na napínavej vlne dynamiky a okázalosti. V románe dominujú časté a uveriteľné dialógy. Opisov je pomenej, ako sme už u autorky zvyknutí, skôr sa zameriava na vnútorné prežívanie pocitov. Zbytočne čitateľa nezaťažuje a nevyčerpáva ho prílišnými detailmi. Zato majstrovsky rozoberá roztrieštené partnerské vzťahy, rieši komplikované situácie, vykresľuje zradu, predkladá neveru a odkrýva unáhlené  rozhodnutia a chyby zainteresovaných. Dejová línia je jednoduchá. Román sa číta ľahko a rýchlo. Adriana Macháčová dokázala s malým počtom postáv rozohrať výborný psychologický román, v ktorom sa aktéri príbehu vlastnou hlúposťou a hrdosťou postavili chrbtom láske, ktorá ich zabíja, a to doslovne.


Dlho do noci hľadel na blikajúce svetlá reklamy domu na náprotivnej strane, ktoré sa odrážali na lesklých mahagónových dvierkach kancelárskeho nábytku, a premýšľal, prečo mu Simona nezavolá. Nebojí sa oňho? Nechce vedieť, kam išiel, kde je? Žeby náhle prestala žiarliť? To určite nie! Je len rovnako tvrdohlavá ako Denisa! Obe ženy ho sklamali na celej čiare, ale on im ukáže, zastrájal sa v duchu.

 Okrem citových problémov do deja pridala akciu, guráž, taktiku a intrigy. Vynikajúco zvládla vývoj postáv, ktoré sú psychologicky prepracované. Nemoralizuje, vykresľuje vzťahové portréty reálne, na nič sa nehrá a pomenúva veci pravými slovami. Každá jedna postava bojuje sama za seba a  na zložitosť situácie má svoj pohľad. Adriana Macháčová každej jednej postave venovala patričný priestor a ich vnútorné rozpoloženie a citové prevraty vyobracala z každej strany. V románe nájdete širokú škálu pocitov, no ani tie nezatienili jadro príbehu.
Dej je nepredvídateľný, záver románu viac emočne vypätý a absolútne neočakávaný. Správna dávka naturálnosti, priamosť, opisy bez zbytočného sentimentu a súčasný problém spoločnosti posúvajú knihu do vyššieho levelu.

Keď láska zabíja je silný vzťahový román, v ktorom nevera, túžba, nerozhodnosť a hrdosť potláčajú pravý význam slova - láska. Až príliš skutočný príbeh, akých je v dnešnej spoločnosti  neúrekom, v ktorom medzi dvoma mlynskými kolesami vyrastajú nevinné deti. Prečítajte si príbeh o nepochopení, odcudzení, o veľkej bolesti, o zlyhaní komunikácie a o ľudskej hlúposti v manželskej kríze, v ktorej zlyhávajú na úkor detí ich rodičia. 

Novinku Keď láska zabíja odporúčam všetkým, ktorí hľadajú v knihách skutočnú realitu a neboja sa fatálnych následkov. Román zaujme ženy, ale aj mužov, ktorí potrebujú vo vzťahu slobodu a nevedia vykľučkovať z partnerských problémov. Keď láska zabíja poteší všetkých, ktorí sa už prejedli sladkých príbehov a očakávajú od knihy viac,  ako len husto popísané stránky s nič nehovoriacim obsahom.

Ak niekoho ľúbite tak mu to povedzte hneď, nečakajte, druhú šancu už možno nedostanete.


Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára