20. 4. 2016

Katarína Gillerová - Aprílové slnko


Nepokúšaj sa vrátiť späť do minulosti.

Kategória: Vitamíny/Betablokátory

Účinné látky: Zastavuje bunky starnutia, podporuje zlepšenie pleti, vyhladzuje vrásky. Udržuje bunky v dobrej duševnej pohode.

Dávkovanie: V pohodlnom kresle na slniečku, najlepšie viackrát počas dňa s dobrým vychladeným nápojom. Počet tabliet-320

Vedľajšie účinky: V tomto prípade je ťažko povedať, treba užiť a výsledky sa dostavia.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite: Zmeny nám prichádzajú do života, aj keď si ich neprajeme. Môžeme rátať s tým, že ich bude aj viac, a je iba na nás, ktoré zoberieme na milosť a ktoré nám obrátia osud naruby.

Dve ženy. Dva rozdielne osudy. Jedno dlhoročné priateľstvo, ktoré aj napriek odlišným rodinným zázemiam prešlo mnohými skúškami života. Ela vyrastá s milujúcimi rodičmi, ktorí ju zasypávajú láskou, porozumením a starostlivosťou. Ich rodina nemá núdzu o peniaze, Ela študuje a sníva sen o veľkej rodine a šťastnej láske. Lenže aj pod pozlátkom sa častokrát ukrýva tajomstvo. Jej kamarátka Dita už také šťastné detstvo nemala. Tlačí sa v malom byte s rodičmi a šiestimi súrodencami. O nových šatách môže len snívať, ich rodina nemá dostatok financií ani na základne prežitie. Dita popri starostlivosti o súrodencov nemá čas na školu a už vôbec nie na prvé lásky. Obe dospievajúce dievčatá však stretnú mladého muža, ktorý  ich očarí, a ich životy sa akoby zázrakom pretočili. Z Dity je elegantná dáma v drahých šatách a Ela žije v domácnosti s mužom a jeho deťmi, kde dokonalú idylku kazí len falošný pocit, že tvoria rodinu. Teraz je to Ela, kto musí počítať každú korunu. Lenže nedoriešená minulosť klope na dvere. Na scéne sa objaví záhadná žena so synom, ktorý sa nikdy nemal narodiť, a ešte nevyriekla svoje posledné slová. Vydrží priateľstvo dvoch žien aj vtedy, keď sa po rokoch objaví ten, ktorý ich zachránil, alebo znovu zasiahne osud a ony poslednú skúšku nezvládnu?


Katarína Gillerová je úspešná slovenská spisovateľka, ktorá sa snaží potešiť svojich čitateľov jednou knihou ročne. Aprílové slnko je v poradí autorkinou trinástou knihou.
Už samotná obálka, ktorá je nádherná, poľahky pritiahne všetky zvedavé ženské oči. Na stránkach svojej najnovšej knihy Katarína Gillerová rozprestrela príbeh dvoch žien, ktoré aj napriek neľahkej minulosti, ktorú by najradšej vymazali, dokázali nájsť v živote ten správny smer. Tak ako sám názov naznačuje, ani životné osudy oboch žien neboli vždy ľahké. Obe ženy si prešli mnohokrát „aprílovým počasím“. V určitom období života, v ktorom bolo všetko fajn,  na nich svietilo slnko, potom sa prihnali mraky a spustil sa dážď. V daždivom období hľadali priateľky cestu, na ktorú by im opäť zasvietilo slnko.

V úvode románu sa zoznamujeme s Elou, recepčnou v hoteli. Okrem toho, že pozná viac-menej osudy hotelových hostí, jej vlastný život sa neuberá  takým smerom, ako by chcela. Čitateľ spoznáva záhadnú ženu so synom, ktorí ešte poriadne rozbúria celý dej. Už tu začíname hľadať odpovede na otázky, ktoré sa autorka snažila v diele ukryť. Vnímavejší čitateľ hľadá smer, akým by sa autorka mohla vydať.

„Právo?“ rozhodila bezmocne rukami. „Na čo mám právo? Eli, ako to mám urobiť? Nechať ich tu iba s Cyrilom? Cyril si ešte neurobil úlohy a musí sa učiť. Minulý týždeň chytil dve štvorky. Takto môže o strednej škole iba snívať. Ti známky si musí opraviť! Paľko sa dostal do nejakej partie nespratníkov, za posledné dni priniesol až tri poznámky. A Marcela... škoda reči,“ mávla bezradne rukou.

Autorka ostala verná svojmu  vycibrenému štýlu písania. Aj v tomto románe môže čitateľ spozorovať, že dej sa prelína s minulosťou a s ľahkosťou a plynule sa vracia do prítomnosti. Aprílové slnko neoplýva dramatickými zvratmi, len odpozorovanými a reálne odžitými okolnosťami, ktoré sú mimoriadne dobre vpísané do príbehu. Autorka si dala záležať a je vidno, že Aprílové slnko nie je vôbec  prvoplánový román. Precízna slovná zásoba a štylistika sú toho jasným dôkazom. Katka Gillerová len znova podčiarkla originalitu koncepcie. Príbeh je od začiatku napínavý a pútavý. Nájdete tu vierohodne vyobrazené životné situácie, ktoré sa dejú v bežnom živote. Veď nejeden z nás už bojoval o prežitie v neľahkej životnej kríze, s finančnou situáciou alebo riešil partnerské vzťahové problémy. Autorka rada čitateľa navnadí a potom už len rýchlosťou blesku čítate a čakáte na ten moment, kedy sa záhadnosť prostredia objaví.

„Nech sa tu stará aj zadusí, karieristka jedna!“ vyprskla Dita. „Keby som vedela, kde bude spať, nasadila by som jej tam rozvetvenú rodinku riadne hladných ploštíc. Každá normálna žena by sa na jej mieste ubytovala v hoteli. Ale ona s tou svojou hnusnou povahou sa musí nasáčkovať sem! A ty nesmúť, Ela,“ pohladkala ma po ramene. „Vieš, čo z teba urobili? Bezdomovkyňu!

Gillerová v diele použila viac opisov, ktoré len umožnia čitateľovi lepšie preniknúť k postavám a lepšie pochopia celú pointu deja. Dialógy sú aj napriek tomu veľmi živé, pestré a nenútené a sú zasadené do reálnosti. Autenticky poskytla súkromný pohľad do životov hlavných postáv. Rôznorodá zmes charakterov, ale každá tu svojou prítomnosťou zapadá do skladačky, ktorá sa objaví celá až v samotnom závere. Román disponuje väčším množstvom postáv, ktoré sú veľmi dobre vyprofilované, a hneď si dokážete ku každej tvári vytvoriť svoj vlastný obraz. Autorka šla do hĺbky, a tak si môžete aj najskrytejšie myšlienky postáv dokonalo vychutnať. Čitateľ ostáva po celý čas v strehu a hľadá nejaký náznak, aby dokázal predvídať dej. Dejová línia má rýchly spád, môžete očakávať nepredvídateľné skutočnosti i prekvapivé zvraty. Spolu s hrdinami sa budete smiať, plakať nad nepriazňou osudu, prenesiete sa do školských čias, zaspomínate si na svoju dospelosť, prežijete sklamanie v láske či na pracovisku, budete svedkami rôznych životných kríz v každej rodine, nájdete spolupatričnosť, odvahu, spoznáte boliestky ukryté v detských dušičkách, budete bojovať za lásku a hľadať rodinu. Toto a ešte omnoho viac vám ponúka nezameniteľné a úžasne pero Kataríny Gillerovej. Na pozadí príbehov Ely a Dity  nakukla autorka aj do života Patrície, Tomyho či starej panej Mihálkovej.

Aprílové slnko je príbeh o znovuobjavení rodiny, o veľkom priateľstve, o nezištnosti a neskutočnej podpore a láske na viac spôsobov. Aj keď nás chyby minulosti prinútili prehodnotiť naše priority, šťastie na ktoré sa oplatilo čakať, prišlo samo. Život je ako aprílové počasie, a preto nezabúdajte, že aj po veľkom daždi znova vyjde slnko.
Román odporúčam všetkým, ktorí sa chcú preniesť do života niekoho iného a s ním prežívať drobné radosti a strasti bežného života. Aprílové slnko zaujme aj tých, ktorí hľadajú v príbehoch podobnú reálnosť so skutočným životom.

Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára