25. 9. 2018

Lisa Wingateová - Kým sme boli vaši


Tajomstvá si vždy nájdu cestu na svetlo

Kategória: Analgetiká/Antipsychotiká

Účinné látky: Verí v lepší život, búra predsudky a objavuje stratenú rodinu. Dodáva nádej.

Dávkovanie: Užívať dlhšiu dobu po 50 stranách, zásobte sa servítkami, teplým čajom. Čítať v kruhu rodiny.:)

Vedľajšie účinky:  Precitlivenosť, návaly plaču, nespravodlivosť osudu, strach, búšenie srdca.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Keby sme si z príbehu súrodencov Fossovcov a reálneho pôsobenia Tennesseejskej spoločnosti domova pre deti mali zobrať zásadné ponaučenie, znelo by asi, že deti v akomkoľvek veku, z ktoréhokoľvek kúta sveta pochádzajú, nie sú tovar, predmet ani nepopísaná tabuľa, ako svojich zverencov často opisovala Georgia Tannová. Sú to ľudské bytosti s vlastnými osudmi, potrebami, nádejami a snami.

Rill vyrastá so štyrmi súrodencami na palube obytného člna. S rodičmi brázdia po rieke Mississippi a prežívajú najlepšie, ako vedia. V jeden večer, keď sa skomplikuje pôrod Rillinej matky, je otec nútený vziať ju do nemocnice. Rill ostáva so súrodencami sama, no len do momentu, pokiaľ ich násilne neodvlečú neznámi muži do sirotinca Georgie Tannovej. Rill bojuje s neistotou, strachom, krutým správaním opatrovateliek, odlukom od súrodencov a hrôzami, ktoré sa diali v domove.
O niekoľko rokov neskôr Avery Staffordová spoznáva záhadnú ženu May Crandallovu. Okrem toho, že je úspešná právnička, po boku svojho otca-senátora vedie bohatý spoločenský život na očiach verejnosti. Čaká ju veľkolepá svadba a pomáha otcovi zvládať zdravotnú krízu. Fotografia, ktorú nájde u May jej však nedá spávať a zdá sa, že aj stará mama ukrýva nejaké rodinné tajomstvo. Avery pátra po stopách minulosti.

Fern potrebuje ísť na záchod, a skôr než si premyslím, ako to mám zariadiť, pociká sa. Tmavovlasá žena v bielej rovnošate prejde popri nás a zbadá mláku na dlážku. Chmatne Fern za ruku. „Daj to do poriadku,“ povie mi. „Pani Murphyová dostane záchvat.“ Zoberie Fern so sebou a ja spravím, čo mi povedala. Keď sa Fern vráti, nohavičky a šaty má opraté a natiahnuté mokré na sebe. Žena nám povie, že aj my ostatní môžeme ísť na záchod, ale máme si švihnúť a znovu si sadnúť pod schody.

Kým sme boli vaši je obdivuhodné dielo s veľkou výpovednou hodnotou, v ktorom autorka prenikla do myslenia malého dieťaťa.  Úvod si vyžaduje trpezlivého čitateľa, ktorý sa spočiatku musí prehrýzť množstvom opisných častí. Sústreďuje všetku svoju pozornosť na zložitejší text, pričom sa dostáva hlbšie do jadra príbehu a sleduje dve dejové línie. Život úspešnej federálnej žalobkyne, ktorá vedie bohatý spoločenský život po boku otca, sa prelína do historickej minulosti do roku 1939, kde sa odohráva tragický príbeh rodiny Fossovej.


Čitateľ sleduje stopy Rill Fossovej a jej štyroch súrodencov, ktorí sa ocitli proti svojej vôli v Tennesseejskej spoločnosti domova pre deti, ako aj pátranie Avery po tajomstvách svojej rodiny. Lisa Wingateová príbeh paralelne prelína a vzbudzuje u čitateľa obrovskú zvedavosť. Využíva mimoriadny rozprávačský talent, pestrosť príbehu je okorenený o skutočné fakty, ktoré rezonujú celým dejom. Rozsah zločinov Georgie Tannovej je nekonečný. Obrovským prínosom tejto knihy je autentické zobrazenie osudov postáv, s ktorými sa život nemaznal. Postavy sú živé, plastické a autorka ich tvaruje celým dejom. Prepletená minulosť všetkých zúčastnených sa spojí v harmonický celok. Wingateová sa postarala o stupňujúcu gradáciu, dramatické momenty, permanentné napätie a zvláštne čaro, ktoré z príbehu vyžaruje aj napriek pohnutým osudom postáv. Dokáže poriadne zabrnkať na city čitateľa a fascinuje úprimnou otvorenosťou, ktorá z románu srší. Celým dejom sa nesie kriminálny podtón, pretože čitateľ netuší, ako sa príbeh sestier skončí, ale aj veľká nádej a túžba po domove.

Obídem starú kôlňu ako najrýchlejšie vládzem, odrazím sa a vyskočím čo najvyššie na železné mreže, aby som sa mohla vyšvihnúť až hore a ponad plot, ale podarí sa mi dostať iba do polovice, potom sa mi pošmyknú nohy a tresnem na zem. Chmatnem mreže, mykám nimi, kričím a zavýjam ako divé zviera v klietke. Neprestanem, až kým mreže nie sú šmykľavé od môjho potu a sĺz a sfarbené krvou.

Wingateová vťahuje čitateľa do jadra príbehu s určitou razanciou, inteligentne vystavaných dejom a eleganciou, ktorá mnohým autorom chýba. Kým sme boli vaši je trpko-sladký príbeh, ktorý vás zavedie do rodiny sestier, v ktorom spoznávate ich osudy. Silný a emočne vypätý román, ktorý vo vás zanechá nezmazateľnú stopu.

Autorka bez servítky poukazuje na škandál, ktorý otriasol našimi dejinami, rozoberá násilne odobratie detí za účelom obohatenia sa, šliape po detskej dôstojnosti pod zrakom vysoko postavených ľudí, ktorí chránili Georgiu Tannovú a jej sieť a zatvárali oči pred jej ohavnosťami, lebo vplyvné rodiny nechceli, aby sa odhalili jej zločiny.

Prečítajte si srdcervúci príbeh dvanásťročného dievčaťa a jej súrodencov, ktorí boli klamstvom ukradnutí rodičom a vzatí do Tennesseejskej spoločnosti domova pre deti, ktorým bola ukradnutá minulosť. Kým sme boli vaši je strhujúci román, ktorý dáva nádej na lepší život a aj napriek tomu, že ukazuje odvrátenú tvár osudu, nakoniec zvíťazí súrodenecká láska a spolupatričnosť rodiny.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára