30. 4. 2018

Sebastian Fitzek - Terapia


Keď strach z pravdy ničí myseľ

Kategória: Antitusiká/Myorelaxanciá

Dávkovanie: Nezatvárajte sa doma. Najlepšie užívať počas celého dňa. Počet tabliet – 224.

Účinné látky: Kniha, ktorá vás zaručene postaví na nohy. Zlepšuje komunikačné schopnosti. Pozitívne pôsobí na stres.

Nežiadúce účinky: Halucinácie, vidiny. Potenie a trasenie rúk. Strach z tmy. Hlasy v hlave a nespavosť.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Čo by ste robili, keby ste boli presvedčení, že vaše dieťa za podivných okolností zmizne? Pravda je len jedna, no jej hľadanie je nebezpečné.

Renomovaný psychiater Viktor Larenz prinesie svoju dvanásťročnú dcéru na vyšetrenie k lekárovi. Dieťa za nevysvetliteľných okolností zmizne. Larenz je presvedčený, že sa Josy niečo stalo, no vyšetrujúci lekár a sestrička svorne tvrdia, že do priestorov nemocnice vôbec nevstúpila. Odvtedy otec svoju dcéru nevidel a ani nezistil, čo sa s ňou stalo. Uznávaný psychiater ani po štyroch rokoch nevie zabudnúť na svoju dcéru, no chce konečne začať nový život. Utiahne sa preto na ostrov Parkum, aby našiel po tragédii nový zmysel života. Jedného dňa nájde vo svojom dome na pláži ženu, ktorá tvrdí, že je spisovateľka a jej postavy z kníh ju prenasledujú. Anna trvá na tom, aby ju Larenz liečil, keďže trpí schizofréniou a verí, že postavy sú skutočné. Viktor sa spočiatku zdráha, no nakoniec privolí, pretože ho zaujme jeden Annin príbeh, ktorý súvisí so zmiznutím Josy. Záhadná žena je však nevyspytateľná a na ostrove sa začínajú diať čudné veci.

„V bungalove sa zrazu zotmelo. Muselo teda byť okolo pol piatej, lebo približne o takom čase koncom novembra zapadá slnko. Vrátila som sa ku kozubu po zapaľovač, ktorým som si chcela posvietiť. V slabej žiare plameňa som videla, že v zadnej časti chodby je ešte jedna miestnosť, ktorú som predtým prehliadla. Myslím, že to bola komora.“ Alebo Josyina izba. „Chcela som to skontrolovať, ale zrazu som začula hlasy.“ „Aké hlasy?“ „ V podstate iba jeden. Počula som plakať muža. Plakal potichu. Žiadne vzlyky, skôr stonanie.“

Vo vydavateľstve Tatran sa len pred pár dňami narodila ďalšia chuťovka od nemeckého „kráľa psychotrilerov“ Sebastiana Fitzeka Terapia.

Už úvodné strany naznačujú, že Terapia nebude žiadny ľahký a prvoplánový román. Práve naopak. Stačí si prečítať prológ a čitateľ v momente pochopí, že v rukách drží premyslený, dobre prepracovaný  a napätím nabitý triler, o čom svedčí úvodná situácia, ktorá nahlodá čitateľa a vyvoláva v ňom otázniky. Výborný rozprávačsky talent autora sľubuje kvalitné čítanie. Príbeh sa číta vskutku rýchlo, čo má na svedomí napínavý a priamy štýl autora, ktorý každou stranou vyvoláva u čitateľa obrovskú zvedavosť. Napätie je citeľné v každom riadku a dynamika je permanentne obsadená v celom rozsahu textu. Sebastian Fitzek sa príliš nezdržiava zbytočnými opismi, zato priamo a pútavo vťahuje čitateľa do deja živými a častými dialógmi. Čitateľa poriadne manipuluje a zavádza, vzápätí vám podhodí záchytnú indíciu, ktorá sa v momente stráca v autorových nových vykonštruovaných teóriách. Mnohokrát ste na pochybách, čo je realita a kde začína fikcia. Ani v polovici príbehu si nie ste ničím istý, môžete sa spoliehať len vlastné dohady.

Autor svojím písaním dokáže čitateľa presvedčiť v uveriteľnosť príbehu. Vierohodne vykresľuje celý dej, pričom nitky románu ťahá dvomi smermi. Paralelne odvíja vnútorný svet hrdinov, ktorý prelína so skutočnými udalosťami. Všetky postavy sú špecificky zobrazené a každá jedna je veľmi tvárna. Fitzek poriadne nahlodáva myseľ čitateľa a ten je v mnohých opisovaných situáciách bezradný. Hľadá pravdu a je na vážkach, čo je z príbehu realita a čo výplod chorej mysle.

Olej nás obkolesil ako blížiaca sa smrť. Lepkavý povlak prenikol cez oblečenie a dostal sa do každého otvoru na tvári. Upchal nám nosné dierky a natlačil sa nám do uší ako štuple, takže som nič nepočula. Teraz som už vedela, ako sa cíti umierajúci orliak morský, ktorý sa zúfalo pokúša striasť z peria čierny mor, ropu vytekajúcu z trupu lode, kým naposledy vydýchne v znečistenom mori.

Fitzek udržiava čitateľa v neustálej neistote a často sa odvoláva na tajomstvá a nevysvetliteľné záhady. Terapia nemá žiadne hluché miesta, naopak, každé slovo má v texte opodstatnenie. Autor dramatické momenty podfarbuje aj drsným prostredím odľahlého ostrova. Ani skúsenejší čitateľ nedokáže predvídať vývin v závere deja.

Terapia je psychologický triler so spleťou slepých uličiek, absurdných situácií, nepochopiteľných súvislostí, varovných zistení, desivých momentov, no predovšetkým vám ponúka výborné herecké obsadenie, strhujúci dej s mysterióznymi prvkami a nepredvídateľnú zápletku.
Terapia zaujme tých, ktorí hľadajú v knihách vyšší potenciál s hlbším pochopením, ako len jednoduchý, bezducho napísaný román. Ak máte vysoké nároky, tak Terapia je tá správna voľba. Odporúčam všetkým, ktorí preferujú kvalitné čítanie s nečakaným rozuzlením, s poriadnou dávkou napätia a nezvyčajných záhad.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára