6. 7. 2017

Mark Hill - Vrah prichádza po polnoci

Klamstvá, ktoré sa neodpúšťajú

Kategória: Antitusiká/Nootropiká

Účinné látky: Vytvára prirodzený filter proti strachu. Chráni mozgové bunky pred ohlúpnutím.

Dávkovanie: Ak sa chcete dobre vyspať, neodporúčam knihu čítať pred spaním. Starostlivo rozdeliť dávkovanie na viac dní. Počet tabliet-392.

Vedľajšie účinky: Spôsobuje výbuchy zlosti. Spôsobuje popraskanie brušká prstov od kŕčovitého zvierania knihy. Zamykajte dvere!

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite: Tajomstvá vždy vyplávajú na povrch. Ak sa niekto nevie zmieriť s krivdou, tak sa rozhodne pre odplatu. No tá vždy po sebe necháva obete.

Blízko policajnej stanice sa stala trojnásobná brutálna vražda. K prípadu je pozvaný skúsený detektív Ray Drake a povýšená seržantka Flick Crowleyová, ktorá je poverená vyšetrovaním. Vrah nezaháľa a zo sveta znesie aj štvrtého člena zavraždenej rodiny. V osemdesiatych rokoch sa v detskom domove Longacre nezaobchádzalo s chovancami najlepšie. Vtedajší riaditeľ Gordon Tallis naháňal deťom strach a jeho kruté praktiky podporoval aj jeho obľúbenec Connor Laird. Po niekoľkých rokoch prichádzajú bývalí chovanci postupne za nevysvetliteľných tragických okolností o život. Niekto zabíja jedného po druhom, a teraz už dospelí jedinci opäť žijú v strachu. Obete pribúdajú, no dôkazov je málo a vyšetrovanie marí aj detektív Drake. Aké desivé tajomstvo detského domova spája vyšetrovateľa Draka so smrťou dospelých odchovancov? Hrôzy Longacru ožívajú a pre tých čo sú na rade, sa čas neúprosne kráti.

Prv než stihol zareagovať, zozadu vyletela ruka a ťahala mu hlavu k sebe, na krk mu priložila nôž. Drake sa nadýchol a čakal, že nebude mať šancu vydýchnuť vzduch. Čakal, že uvidí, ako jeho krv strieka po prístrojovej doske a prednom skle. Keď mu tá čepeľ pretne krčnú žilu, za pár minút vykrváca a bude po ňom. Ešte rýchlejšie, ak zasiahne krčnú tepnu. Jeho rýchly dych prehlušil vzrušený chrapot muža skrývajúceho sa vzadu. Drake uprel pohľad do spätného zrkadla, ale útočník bol dobre skrytý mimo jeho dohľadu. „Takže je koniec,“ povedal Drake. „Zabiješ ma.“

Vrah prichádza po polnoci je vskutku vydarená kriminálka s prvkami trileru a nebezpečenstva. Už v úvode sa stávate tichým pozorovateľom brutálnej vraždy. Po tomto ohavnom čine hladina napätia na chvíľu klesá a čitateľ sa ponorí do siahodlhých opisov. Začína sa detailne rozpitvávanie vyšetrovacích metód a čitateľ pomaly spoznáva osudy všetkých zúčastnených. Dej sa hýbe dopredu pomalšie, no autor zato precízne odkrýva rôzne charaktery postáv, ktoré dostali v románe mimoriadny priestor. Starostlivo a detailne prepracované postavy vás neraz nečakane prekvapia svojím konaním a zavedú vás na nesprávnu stopu. Mark Hill zavádza už od začiatku a len v malom množstve ponúka nejaké relevantné indície, ktoré by viedli k odhaleniu vraha. Príbeh vedie malými  dejovými líniami, ktoré rozvádza rôznymi smermi a snaží sa zakrývať podstatu deja. Už keď si myslíte, že vraha poznáte, Hill vás znova zmanipuluje a dej sa zvrtne iným smerom. Vyšetrovanie prípadu zo súčasnosti sa prelína s krutými udalosťami v roku 1984. Znovu sa do textu vkráda napätie a tajomno. Do príbehu je už zapracovaných viac dialógov, ktoré podporujú rýchlejšiu dynamiku. Príbeh naberá na obrátkach vo chvíli, keď vrah ide po krku hlavnej postave, ktorá skrýva spoločné tajomstvo už s mŕtvymi chovancami ústavu.

Pod rúškom tmy odniesli Sallino telo na koniec záhrady, po úzkom chodníčku pod baldachýnom stromov. Gordon niesol koberec vpredu, Elliot a Connor sa mocovali s druhým koncom. Toby šiel za nimi a posmrkával. Mesiac a hviezdy sa stratili, keď sa potkýnali s ťažkým nákladom pod klenbou lístia a znova sa objavili nad múrom na konci záhrady. Stála tam kanistra s benzínom a dve lopaty.

Román sa aj napriek rozsahu číta rýchlo, no niektoré kapitoly si vyžadujú trpezlivého čitateľa. Autorovi pridáva body aj fakt, že postava vyšetrovateľa, ktorý okrem toho, že odkrýva svoj súkromný život, čo je osvedčená línia kriminálok, je priamo zapletený do neľahkej minulosti všetkých prítomných postáv. Autor vykresľuje svoje kroky iným smerom, akoby ste čakali. Nie je to pravidlo, aby detektív bránil svojim podriadeným prípad dôkladne prešetriť a uzavrieť. Postava vyšetrovateľa je tu práve vďaka tomu špecifická a čitateľ často nevie, na ktorej strane stojí. Aké pohnútky ho k tomu vedú, sa dozviete na posledných stranách. Mark Hill si získava čitateľovu pozornosť pomaly, no zato premyslene a dôsledne naťahuje vašu predstavivosť. Záver je nepredvídateľný a šokujúci.

Napätie, klamstvá a tajomstvá, ktoré sa prelínajú s brutálnymi vraždami a hrôzami detského domova sú dobrým ťahačom, aby Vrah prichádza po polnoci pritiahol k sebe čo najviac čitateľov.
Čo spája brutálne vraždy v Longacre a aké tajomstvo skrýva vyšetrovateľ, sa dozviete, ak sa začítate do tohto 392-stranového knižného balíčka, ktorý sa vám vryje hlboko pod kožu a prilepí vás k sedačke.

Ak radi čítate príbehy s detektívnou zápletkou, v ktorej okrem vrážd, napätia a tajomstiev, autor aj psychologicky rozoberá myslenie postáv, tak Vrah prichádza po polnoci, je román práve pre vás. Kniha osloví mužské, ale aj ženské publikum. Ak máte slabšie žalúdky, nebojte sa. Brutálne činy sú tu vyobrazené veľmi taktne, zato sa pripravte na poriadne mrazenie v zátylku.


https://www.bux.sk/knihy/291615-vrah-prichadza-po-polnoci.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára