3. 5. 2017

Inéz Melichová - Milenci prežijú

Láska, ktorá spáli na popol

Kategória: Vitamíny/Imunomodulátory

Účinné látky: Nabáda k zamysleniu. Otvára brány do nepoznaného.

Dávkovanie: Užiť na jeden dúšok s pohárom bieleho vína. Počet tabliet-207.

Vedľajšie účinky: Strach z pivníc. Túžba po mačkách.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpitePrečo je také ťažké povedať ľúbim ťa alebo priznať svoju chybu a také ľahké ubližovať? Potom príde chvíľa, keď si vyčítame, že sme svoj život premárnili?

Mladá študentka Sofia nevie stráviť otcovu novú milenku. Záhadná smrť  kamarátky z detstva jej poskytne dobrú zámienku na útek z otcovho domu. Nasťahuje sa do domu, v ktorom za neobjasnených okolností vypadla z terasy Nina. Aby vypátrala vraha, musí najprv rozlúštiť kód, ktorý je ukrytý v knihe známeho filozofa. Na pomoc si prizve jediného suseda, starého čudáka, no Sofia má pocit, že jej nehovorí pravdu. V bohom zabudnutej dedine, kde sa nič neutají sa  začnú okolo Sofie motať dvaja mladí muži. Nevie, komu má veriť a začína sa nebezpečná hra na mačku a myš. Dokáže rozšifrovať tajné heslo a nájde vraha svojej kamarátky?

„Netráp sa tým, čo by nebolo, daj si pozor pred tým, čo môže byť. A poriadne sa vyspi. Sľubujem, že na teba dozriem.“ No určite. Veď nemá ani telefón. Napriek tomu jej jeho slová trochu zlepšili náladu. Na chvíľu sa zahľadela na okno, kadiaľ cez špinavé sklo prenikalo ružové svetlo rannej zory. „Spomínali ste bizarné úmrtia a niekedy ste o Polnočnom mužovi hovorili v prítomnom čase.“

Inéz Melichová sa podpísala pod svoj druhý román s príznačným názvom Milenci prežijú. Nedajte sa však zmiasť názvom, ani obálkou. Ak čakáte, že v knihe nájdete lacný erotický príbeh, akých je v dnešnej dobe neúrekom, budete prekvapení.

Sľubne našliapnutý úvod plný napätia vťahuje čitateľa okamžite do rýchlo plynúceho deja. Inéz Melichová nezahmlieva a hneď odkrýva karty čitateľom. Záhadná smrť jednej z postáv je spúšťačom ďalších relevantných situácií, ktoré autorka vystavala veľmi rafinovane. Milenci prežijú je s ľahkosťou písaný príbeh, ktorý od začiatku zaváňa napätím a tajomnom. Nádych dobrodružstva a temného nebezpečenstva sa rýchlo šíri do celého textu. Dynamický dej a jednoduchý štýl písania podporujú rýchly spád v deji. Statické opisy, ktoré obsahujú len základné informácie pre čitateľa, sa striedajú so živými dialógmi postáv, ktoré sa vzápätí prelínajú s vnútorným rozpoložením hlavnej hrdinky. Frekventované opisy činnosti napomáhajú plynulosti textu.

Milenci prežijú je ľahko stráviteľný román s kvapkou mystiky, čarom romantiky, zrnkom detektívnej zápletky a riadnou dávkou nebezpečenstva. Inteligentne napísaný román s jemnou filozofickou úvahou. Kniha si nevyžaduje trpezlivého čitateľa, číta sa pomerne ľahko a rýchlo. Autorke pridáva body aj fakt, že má veľký zmysel pre detaily. Desivú atmosféru príbehu perfektne dotvárajú samotné postavy, ktoré sú v určitom zmysle špecifické. Napínavosť deja podporuje text bez zbytočného pátosu, prirodzená inteligencia autorky a detektívne prvky zmiešané s mysterióznymi javmi.

„Obávam sa, že v živote to nefunguje takto jednoducho,“ rýchlo nadviazala na rozhovor. Nechcela, aby si stará žena všimla jej vnútorný zmätok. „Zlo mnohokrát zostane nepotrestané. Všetky tie reči o karme sú len rozprávky, ktoré v nás uchovávajú pocit, že dobro a spravodlivosť majú zmysel. Váš syn bol dospelý, a aj keď to nechcete počuť, chyba bola aj na jeho strane. Takto zbabelo sa predsa problémy neriešia.“

Potenciál Inéz Melichovej spočíva v tom, že dokáže skĺbiť viac zaujímavých prvkov, ktoré sa v závere prezentujú v úplne inom svetle, ako to bolo v úvode, a týmto faktom posúvajú knihu do vyššieho levelu. Pozitívum autorky je aj to, že sa nedrží predpísanej línie a každou knihou si rozširuje svoje obzory. Milenci prežijú vám okrem reálnych skutočností poodhalia dvere aj do autorkinej fantázie. Záleží len na vašom uhle pohľadu a sami zistíte, aká tenká je čiara medzi realitou a fikciou.

Milenci prežijú udrie na strunu mnohým čitateľom, ktorých zaujíma napätie, nebezpečenstvo, mystika a vášeň v jednom balíčku. Dynamické čítanie, ktoré ponúka aj úvahy o živote a odkrýva svedomie jedinca.


Za recenzný výtlačok ďakujem autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára