10. 4. 2017

Erika Jarkovská - Posledný potomok

O lásku a šťastie sa máme deliť s tým, koho milujeme

Kategória: Antidepresíva/Vitamíny

Účinné látky: Hojí rany zlomeného srdca. Vhodná aj pre citlivého čitateľa. Zlepšuje komunikačné schopnosti.

Dávkovanie: Rozdeliť na viac dávok. Najviac zaberá večer pred spaním. Počet tabliet-224

Vedľajšie účinky: Negatívne pôsobí na sebavedomie.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu TU kúpite:  Láska má mnoho podôb. No občas zasiahne osud a nedopraje nám zdieľať vysnívaný život s milovaným človekom.

Thomas Hardy prežíva krušné obdobie. Po smrti matky ho opustila aj manželka so synom. Rodinný právnik mu v pozostalosti odovzdá matkin denník. Thomas prostredníctvom denníka preniká do matkinej trinástej komnaty a spoznáva jej minulosť. Edna synovi zanechala nie práve najlepšie čítanie, no Thomas si uvedomuje, že matkina minulosť mu nijakým spôsobom nezasiahla do života. Dozvie sa Thomas, kto je jeho skutočným otcom? Jeho život mu uniká a je len pozorovateľom synovho života, ktorého ťahá z problémov. Pochopí matkin odkaz a nájde ešte svoje šťastie?

Molly, kamarátka zo Žltej vily madam Virgínie, tvrdila, že prvého zákazníka oplače. Vraj je to normálne a že sa to stalo všetkým, tak sa kvôli tomu netrápila. Ale Edna oplakala nielen prvého, ale aj druhého, tretieho, ba azda aj dvadsiateho zákazníka a zakaždým jej bolo zo seba nanič. Po prvom zákazníkovi sa správala ako obeť znásilnenia, mala neodbytné nutkanie očistiť si telo aj dušu.

Erika Jarkovská predstavila čitateľom už svoju štvrtú knihu Posledný potomok. Autorka na stránkach knihy predostrela príbeh Išiho, posledného preživšieho Yahiu, ktorý bol vytrhnutý z doby kamennej a dramatické udalosti ho pripravili o rodinu a rovno vrhli do moderného sveta.

Inšpiráciou Eriky Jarkovskej sa stála skutočne žijúca osobnosť vtedajšej doby. Začiatok príbehu zavedie čitateľa do roku 1961, kde svoj život univerzitného profesora stvárňuje Thomas Hardy. Autorka v krátkosti oboznamuje čitateľa so životom hlavnej postavy. Na ďalších stranách vás Erika Jarkovská premostí do ďalekej minulosti a vy sa ocitáte v rokoch 1904 až 1916. Tu sa zoznámite s Thomasovou matkou a jej neľahkým životom. Erika Jarkovská ľahko vstupuje do oboch dejových rovín a rozvíja  životy hlavných postáv. Aj v tomto diele ostala autorka verná svojmu štýlu písania a nezmenila ani tému. V tomto prípade Erika Jarkovská uchopila príbeh z inej perspektívy a indiánsky námet sa stáva len okrajovým obalom. Do popredia vstupuje láska na viac spôsobov.




„Je azda nejaký James Dean, aby sa vyvážal na motorke?! Lenže čo sa vôbec čudujem, pravdaže chce byť ako James Dean – rebel, lebo to je teraz moderné. Lenže to má všetko z tých filmov, ktoré s ním toľko pozeráš!“ vytkol jej, aby aspoň trochu uľavil narastajúcemu hnevu. „Tom, nesnažila som sa ti dovolať preto, aby si ma obviňoval,“ ohradila sa Ursula. „Potom prečo?“ „Chcela som, aby si vedel, že Norman je v nemocnici.“  

Život Thomasa, ktorý plynie pomalým tempom, no detailne ozrejmuje fakty čitateľom sa prelína s minulosťou jeho matky Edny. Tieto texty sú viac dynamickejšie a zaujímavejšie. Obe dejové línie sú však príjemne prepojené do ľúbostných vzťahov a čitateľ sa v nich nestráca. Text je živý, zrozumiteľný a nenarúšajú ho žiadne hluché miesta. Posledný potomok má viac opisných častí, ktoré oživujú pestré dialógy a pocitové vnímanie postáv. Kniha je svojím rozsahom útla, no bohatá na emócie a históriu vtedajšej doby. Posledný potomok v sebe ukrýva viac hrdinov a je ťažké vybrať len jednu hlavnú postavu. Všetky pôsobia na čitateľa skutočne a majú dostatočne vyprofilované charaktery, ktoré sú rozmanité. Erika Jarkovská vyčlenila veľký priestor láske, ktorú zdieľali dvaja úplne odlišní jedinci. Kniha obsahuje aj pekné myšlienky sformulované do slov, ktoré sa dotknú vášho srdca.


Prečítajte si príbeh o rodičovskej láske, ktorú prebíja dojemná story muža a ženy, ktorým aj napriek vzájomnej láske nebolo dopriate zdieľať spoločný život. Posledný potomok zaujme ženy ako aj mužov, ktorí prahnú po histórii a netradičnej téme. Ak vás už omrzeli klasické zamilované príbehy, tak Posledný potomok je z úplne iného súdka. Je to román, ktorý podnieti vašu zvedavosť a zaslúži si vašu pozornosť. 

 Za recenzný výtlačok ďakujem samotnej autorke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára