24. 4. 2017

Dada S. Brezovská - Vzkriesené nádeje

Nikdy nie je neskoro začať žiť inak

Kategória: Analgetiká/Nootropiká

Účinné látky: Otvára nové obzory. Dodáva vieru a nádej v lepší život.

Dávkovanie: Radšej užiť v menších dávkach. Obklopte sa rodinou a priateľmi. Počet tabliet-272.

Vedľajšie účinky: Začervenané oči, úbytok vreckoviek. Averzia na samotu.

Čo by ste mali vedieť predtým, ako si knihu  TU kúpite: V živote nás postretnú situácie, s ktorými sme nerátali a ľudia, ktorí nám skrížia cestu omylom, a pritom nás dostanú do pavučiny bolesti, lží, pretvárky a sĺz. Potom však stretnete spriaznenú dušu, ktorá vám vleje do žíl nový život a vy sa stanete súčasťou nového šťastia a osud odrazu stojí na vašej strane.

Invalidná dôchodkyňa Paula si kráti nudné chvíle v živote pozorovaním svojich susedov. Z nútenej izolácie ju občas vytrhne jej neter, úspešná právnička Broňa, ktorá má všetkých mužov plné zuby. V bytovke, kde Paula býva sa stále niečo deje. Susedky Slávka a Viera, ktoré navonok pôsobia vyrovnane a zdá sa, že majú všetko, skrývajú za maskou spokojnosti svoje trápenia a smutné spomienky, ktoré ich zväzujú tiež medzi štyri steny. Každá z nich sa trápi a ukrýva slzy na dne ubolenej duše. Všetky však túžia po obyčajnom šťastí, ale to sa im oblúkom vyhýba. Paula sa zvláštnou zhodou okolností stane svedkom rozuzlenia ľudských drám a odhalenia starých krívd. Otvoria sa jej nové obzory, spoznáva neľahké tajomstvá svojich nových kamarátok a jej život odrazu naberie nečakaný smer.

Počas vyšetrovania mlčal. Aj na súde. Dokonca aj vtedy, keď prišla vypovedať Júlia a pred všetkými opísala, ako ju prepadol v altánku, odvliekol do izby, spútal a znásilnil. Zrútil sa mu svet, ktorý dovtedy visel len na tenkej nitke Júliinej lásky. Naparili mu tri a pol roka, ale bolo mu to jedno.

Dada S. Brezovská sa zapísala do povedomia čitateľov v roku 2014 prvotinou Rozlúčka s (ne)slobodou. Tri roky jej trvalo, kým sa znova prihovorila čitateľom románom Vzkriesené nádeje. Ako sa hovorí, na dobré sa oplatí čakať.
Vzkriesené nádeje vo vás zanechajú hlboký a dlhotrvajúci dojem, že život má aj tienisté stránky a zložité vzťahy, ktoré sú súčasťou nášho bytia, majú predsa len zmysel. Koncepcia príbehu je tak ľudská a príznačná pre spoločnosť, že kniha nie je v žiadnom prípade prvoplánová oddychovka. Hľadanie viery v seba samého, vnútorné rozpory s vlastným ja, analýza posmrtného života, skryté návody, ako sa vysporiadať s tragédiou, nemusia byť len nemým volaním o pomoc. Nádej, obrovská chuť žiť a sila, ktorá pomaly presvetľuje život postáv sa len pomaly derie na povrch.

Vzkriesené nádeje je román s veľkou výpovednou hodnotou a Dada S. Brezovská si dokázala obhájiť svoj spisovateľský talent. Prepracovanosť románu a bolestivá minulosť hrdinov sľubuje od začiatku kvalitné čítanie. Titul si však vyžaduje trpezlivého čitateľa a vychutnajú si ho všetci tí, ktorí uprednostňujú kvalitnú literatúru s precízne volenými slovami, nepredvídateľnou zápletkou, neštandardným dejom, v ktorom veľkú úloha zohráva psychologizácia postáv bez klasického klišé.
Na čitateľa čaká  v deji pestrá paleta podnetov. Smutná atmosféra, clivé texty, ktoré sa miešajú s roztrúsenými emóciami hrdinov, ale aj dojímavé a plynulé spojenie do jedného príjemného celku. Oslovia vás ľudské osudy vpísané do príbehu, v ktorom hlavnú úlohu zohrávajú ťažké detstvo, nenaplnené sny, komplikované vzťahy a samota postáv. Každá postava si nesie svoj kríž a postupne odhaľuje krivdy minulosti. Dej od začiatku plynie pozvoľna a autorka len pomaly odkrýva tajomstvá hrdinov. Súčasné dianie sa prelína so spomienkami všetkých zúčastnených.

Raz sa mu Elena vzoprela. Odmietla strpieť jeho násilností, udierala ho rukami, kopala nohami, nadávala mu do špinavcov. Vtedy ju nechal a odišiel. Čakala, že sa vráti, ale keď bolo v dome už dlho ticho, zaspala. Zobudila sa na to, ako ju Vojto prisadol, zdrapil za zápästia a hrubým povrazom upleteným z drsných sisalových motúzov ich spútal a priviazal o posteľ. A potom sa na nej dopustil zverstva, ktorému mohlo konkurovať iba to, čo sám prežil v base.

Smutné, no zaujímavé a emóciami nabité riadky vás prinútia knihu občas zavrieť a zamyslieť sa nad krutosťou života. Nie každý čitateľ unesie naraz takú dávku melanchólie a nostalgie, ktorá kričí  z príbehu. Dej je napriek tomu pekne vystavaný a autorka si dala záležať na vyprofilovaní všetkých zúčastnených. Ľudské vlastnosti, ktoré driemu v každej postave sú vyobrazené reálne a uveriteľne. Mierne napätie a zvedavosť, ako dopadnú osudy všetkých protagonistov vás donútia román znovu otvoriť a zdieľať ich ďalší boj, ktorý zvádzajú so životom. Mierne napätie sa stupňuje, pútavosť prehlbuje a emotívnosť vháňa slzy do očí.  
Dominantou príbehu sú obšírnejšie opisy, ktoré sa tiahnu celým textom. Vnútorné rozpoloženie postáv, ako aj ich skľučujúca nálada, občas skĺzne do fádnej roviny, ktorú náhodne pretne živší, či humornejší dialóg.  Pocitovú stránku hrdinov strieda množstvo dejových rovín.

Prečítajte si príbeh plný bolesti a trápenia, ktorý vám ukáže, že stačí jedna spriaznená duša, ktorá vám podá pomocnú ruku a vy znova nájdete pevnú pôdu pod nohami a nový zmysel života. Vzkriesené nádeje sú aj o veľkom priateľstve, ktoré sa rodilo pomaly a o pocite spolupatričnosti.
Vzkriesené nádeje ocenia náročnejší čitatelia, ktorí uprednostňujú inteligentný spôsob písania. Nadšenci, ktorí obľubujú hĺbavé a ťažšie čítanie si túto knižnú lahôdku vychutnajú.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára